5 / 6

Solutii legislative

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) arata ca printre masurile necesare dezvoltarii pietei de capital din Romania se afla imbunatatirea cadrului legal existent, introducerea si oferirea unor noi instrumente financiare, educarea si protectia investitorilor, precum si imbunatatirea guvernantei corporative.

„Legislatia nationala trebuie sa fie armonizata in vederea transpunerii recentelor directive europene. Totodata trebuie sa clarificam aspectele problematice care nu sunt reglementate la nivel international”, spune Marian Balaban, specialist piete de capital, directia reglementare CNVM.

El a mai adaugat ca investitorii locali trebuie implicati mai mult in activitatea emitentilor, una dintre conditiile de baza pentru dezvoltarea companiilor listate. Balaban spune ca in prezent CNVM conlucreaza cu Institutul de Guvernanta Corporativa al BVB, pentru stabilirea unor principii directoare pe care actorii pietei de capital trebuie sa si le asume si sa le respecte.

De cealalta parte Depozitarul Central promite ca introducerea conturilor globale, cerute in special de investitorii straini, va fi realizata in cel mai scurt timp posibil, astfel incat accesul la piata romaneasca sa fie imbunatatit semnificativ.

In prezent, exista cinci sau sase participanti care au fost autorizati sa utilizeze conturi individuale si globale pentru toate instrumentele financiare.

"Impreuna cu BVB, ne dorim ca in piata romaneasca sa se generalizeze utilizarea aceluiasi set de mecanisme pentru toate instrumentele financiare, si anume cele utilizate in celelalte tari europene. Faptul ca operatiunile cu actiuni FP au functionat in mod corespunzator a aratat ca noile masuri de control al riscului (imprumutul de instrumente financiare si "mutarea" pre-validarii in sistemele intermediarilor) au fost corespunzatoare, ceea ce ne face sa credem ca ar putea fi extinse la toate instrumentele financiare romanesti, dupa modelul FP”, a declarat Adriana Tanasoiu, director general la Depozitarul Central.

Ea mai arata ca aderarea Depozitarului la platforma pan-europeana de decontare TARGET2 Securities va oferi pietei locale o expunere mai ridicata in valorificarea fluxurilor de capital si va face posibila trnzactionarea unor noi instrumente financiare.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri