2 / 4

Portofoliul emitentului

Prin NEPI, investitorii pe piata de capital vor putea investi indirect in imobiliare, compania activand pe retail, industrial si birouri.

La sfarsitul anului trecut portofoliul de proprietati al grupului includea 33 de proprietati de retail si cladiri de birouri si industriale, dintre care 27 aflate in Romania, iar celelalte in Germania.

Portofoliul a fost evaluat la 313,7 milioane euro, avea o suprafata inchiriabila de 214.000 metri patrati si o durata medie ponderata ramasa a inchirierii de 7,6 ani (2009: 6,6 ani) si o rata a ocuparii de 98,2%. Randamentul mediu anualizat generat de proprietati a fost de 8,3%.

Portofoliul de retail include 11 active cu o suprafata totala de 101.000 metri patrati, evaluata la 148,5 milioane euro si reprezentand 50% din venitul brut anual din chirii la data de 31 decembrie 2010. Cel mai mare activ de retail din portofoliu este Promenada Mall Braila, ce are suprafata de 53.000 metri patrati.

Cel de-al doilea centru de retail din portofiliu este Retail Park Auchan Pitesti, de 33.000 metri patrati, avand chiriasi-ancora pe Auchan si Bricostore. Grupul a exercitat in 2011 o optiune de achizitie a a unei galerii comerciale neperformante de 7.000 metri patrati legate de Retail Park Auchan Pitesti, care va fi redezvoltata.

Restul portofoliului de retail include o proprietate de tip retail-box, trei unitati de retail stradale in Romania si cinci proprietati de retail de dimensiuni reduse in Germania.

Portofoliul de birouri include 20 de proprietati cu o suprafata totala de 84.500 metri patrati evaluata la 145,4 milioane de euro, reprezentand 44% din venitul brut anual din chirii la data de 31 decembrie 2010.

Cea mai mare pondere in portofoliul de birouri o detine Floreasca Business Park, o cladire de birouri clasa A, avand o suprafata de 36.000 metri patrati.

Portofoliul industrial, este compus dintr-o proprietate industriala de 23.000 metri patrati in Rasnov, Romania si o proprietate logistica de 4.800 metri patrati in Bucuresti, Romania. La data de 31 decembrie 2010, cele doua proprietati au fost evaluate la 17,3 milioane euro si reprezentau 6% din venitul brut anual din chirii.

Obiectivul grupului este sa ofere actionarilor posibilitatea de a investi pe termen lung, beneficiind de dividende. Emitentul poate servi ca un vehicul pentru investitorii care cauta expunerea la investitii in tari europene emergente, vehicul ce genereaza randamente absolute si diversificarea portofoliilor, se arata in prospectul de oferta.

Politica de investitii a grupului este cautarea expunerii la proprietati de inalta calitate generatoare de venit, din segmentele birouri, retail si industrial. Din anul 2009, grupul a decis sa se concentreze pe investitii in active de retail dominante sau potential dominante in Romania. Strategia de investitii inclina in favoarea inchirierilor pe termen lung cu contracte solide. Grupul cauta sa realizeze o expunere cat mai larga in ceea ce priveste chiriasii, pentru a diversifica riscul.

Intentia companiei este de a distribui bianual actionarilor cel putin 90% din profiturile generate de venituri, in conformitate cu legile relevante ce guverneaza SPV-urile grupului. Castigurile de capital rezultate din instrainarea activelor sunt reinvestite.

Citeste si Cel mai activ investitor imobiliar local: Nu avem alta optiune decat profitul

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri