2 / 4

“Scaderea increderii in banci, avantaj pentru administratorii de fonduri”

Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare a investitiilor Certinvest, spune ca impactul falimentului Lehman Brothers inca nu a disparut din piete, criza actuala fiind de fapt o consecinta a evenimentelor din toamna lui 2008.

Nu cred ca impactul acestui eveniment s-a evaporat complet. Industria financiara s-a schimbat radical in ultimii ani, suntem in alt film acum. Cu siguranta toata lumea este mai prundenta atat din cauza socului de acum trei ani cat si din cauza vremurilor pe care le traim in prezent. Personal cred ca daca Lehman nu era lasat sa cada, criza nu ar fi avut o asemenea amploare. A fost o greseala facuta de autoritatile americane”, a declarat Voicu.

Seful Certinvest mentioneaza ca sistemul bancar si-a aratat slabiciunile in ultima perioada, situatie in care administratorii de fonduri ar trebui sa profite.

“S-a dovedit cat de interconectate sunt pietele, cat de mare este globalizarea, cat de fragile sunt anumite mecanisme si cat de importanta este o viziune pe termen lung. Am observat ca interesul pentru finantele personale este in crestere, si pe fondul problemelor intampinat de sistemul bancar. Aceasta subrezenie a domeniului bancar ar trebui sa devina un avantaj pentru asiguratori si pentru fondurile de investitii”, afirma Eugen Voicu.

Dupa momentul Lehman, administratorii de fonduri s-au orientat si spre o diversificare a surselor de venit, comparativ cu investitiile clasice.

“Noi am incercat sa identificam segmente unde este nevoie de o expertiza alta decat cea clasica de investitii, unde voltatilitatea este mai mica si unde stabilitatea preturilor este mai mare. Diversificarea investitiilor a devenit un factor important”, a declarat Voicu.

Certinvest a lansat recent un fond adresat parintilor care vor sa economiseasca sume de bani pentru copii lor, precum si un fond cu expunere indirecta pe piata operelor de arta.

“In privinta fondurilor, cel mai evident lucru este reprezentat de cresterea extraordinara a activelor fondurilor cu risc scazut, care investesc in <money markets>. Aparent se poate spune si ca fondurile sunt putin mai oportuniste acum, adica nu se mai uita doar la analiza fundamentala, ci incearca sa intre si pe active sau piete aflate pe val. Vorbim despre o preferinta accentuata pentru lichiditate; se intra la oportunitate si se iese la fel de repede”, spune Valerian Ionescu.

Sursa imagini: freedigitalphotos.net

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri