1 / 4

Succesul listarilor din 2008 a fost conditionat de criza financiara

Orice emitent nou listat are un aport semnficativ la cresterea numarului de investitori, a capitalizarii, a volumului de actiuni si a valorii totale tranzactionate.

“In Romania, aportul noilor companii listate a fost unul progresiv, insa nu suficient pentru a aduce piata de capital la dimensiuni comparabile tarilor din regiune. Raportat la Produsul Intern Brut, Romania prezinta una dintre cele mai mici capitalizari printre tarile europene”, explica Andreea Gheorghe, directorul departamenului de analiza al Intercapital Invest.

Sfarsitul lui 2007 si inceputul anului trecut a venit cu oferta de listare a companiei Transgaz, ce a avut un success de proportii, fiind suprasubscrisa de 28 de ori. IPO-urile de anul trecut nu au avut insa acelasi succes.

“Noile companii care au urmat la bursa dupa Transgaz insa, si care sperau ca vor cunoaste reusite asemanatoare, au intampinat greutati atat in privinta procesului initial de subscriere, cat si dupa listare, toate companiile listate dupa Transgaz cunoscand deprecieri la bursa comparativ cu pretul din oferta. Practic, in nici o zi de tranzactionare acestea nu au fost pe plus fata de preturile de vanzare din oferte”, a mai explicat aceasta, intr-un raport de analiza.

Cauzele principale au fost inrautatirea perspectivelor contextului intern si scaderea puternica a indicilor romanesti. “Aceste evenimente au avut loc intr-un moment inoportun pentru piata de capital, moment in care bursa incepea sa fie o cunoscuta in randul a tot mai multe companii si catre posibili investitori in general”, a mai spus Andreea Gheorghe.

Bilantul listarilor la BVB in 2008

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri