Bittnet Group (BNET), una dintre cele mai active companii din piata de capital romaneasca, mizeaza anul viitor pe listarea in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), o mutare venita dupa ce firma a crescut de 15 ori in cei patru ani de la momentul listarii in piata AeRO. Sefii Bittnet spun ca transferul in piata principala are ca scop “accelerarea business-ului” si in conditiile in care compania este tot mai aproape de o extindere pe plan regional.

“Pana cand ne listam in piata principala a BVB avem trei elemente pe care trebuie sa le ducem la indeplinire: finalizarea retratarii rezultatelor financiare din perioada 2016-2018 potrivit standardelor de contabilitate IFRS, obtinerea aprobarii prospectului de listare din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara si obtinerea acordului actionarilor pentru transferul pe BVB”, a declarat Cristian Logofatu, CFO Bittnet Group.

Potrivit acestuia, finalizarea retratarii rezultatelor financiare este “o chestiune de zile”, urmand ca noile cifre sa nu fie cu mult diferite fata de raportarile oficiale din ultimii trei ani. Singura modificare notabila ar urma sa fie o reducere a profitului net anual, care, la nivelul ultimilor trei ani, ar ajunge la un total de aproximativ 1 milion de lei.

“Motivul ar fi acela ca pe standardele IFRS se insista pentru reevaluarea stock option plans (n.red. planurile de remunerare a angajatilor cu actiuni ale companiei) astfel incat sa fie tratate ca si cand ar fi fost platite cu cash, desi nu este cazul”, a explicat Logofatu.

In ianuarie 2020, Bittnet va convoca o Adunare Generala a Actionarilor pentru a obtine acordul acestora in vederea transferului pe BVB. Acordul acestora va fi mai degraba o formalitate simpla de indeplinit.

“Transferul in piata principala are loc pentru ca aceasta incepe sa devina o piata mai relevanta pentru actuala si viitoarea dimensiune a Bittnet. Nu ne listam pentru ca vrem sa fim Electrica, adica o companie de tip ‘value’ cu fundamente bine stabilite si care isi rasplateste actionarii cu dividende. Noi suntem o companie ‘growth’ si vrem sa ne acceleram business-ul ca urmare a acestei listari. In cazul Bittnet, actionarii ar trebui sa castige din cresterea actiunii, deoarece profitul il putem reinvesti si transforma in crestere”, mentioneaza Mihai Logofatu, CEO Bittnet Group.

Ce spune Logofatu despre scaderea actiunii in a doua parte a anului 2019

Actiunile Bittnet aproape si-au injumatatit valoarea dupa maximele inregistrate la mijlocul acestui an (vezi graficul). Totusi, la nivelul intregului an 2019, actiunile companiei de IT mentin o crestere de 63%.

Trendul recent de scadere i-a nemultumit pe anumiti investitori, care si-au exprimat ingrijorarea.

“Sigur, fata de maxime este o injumatatire, dar in anul 2019, asa-zisa ‘performanta negativa’ a Bittnet pe Bursa se traduce intr-o crestere de peste 60%. Daca cineva a cumparat pe maxime, evident ca nu este de dorit aceasta performanta ulterioara, insa la nivelul intregului an performanta actiunii ramane una foarte buna. Vom vedea intr-adevar daca investitorii ne penalizeaza atunci cand vom face urmatoarea majorare de capital – daca acesti vor sustine majorarea, inseamna ca au incredere in planurile companiei”, a declarat Cristian Logofatu.

In 2015, Bittnet a fost una dintre primele companii care s-au listat pe AeRO, o piata dedicata start-up-urilor si companiilor antreprenoriale aflate la inceput de drum. La acel moment, Bittnet avea o capitalizare de 7,8 mil. lei, in vreme ce la sfarsitul zilei de ieri compania era evaluata pe bursa la 106,9 mil. lei.

Bittnet se uita acum si la companii din regiune pentru achizitii

Dupa 4 achizitii in ultimii ani si tot atatea procese de integrare a business-urilor (Gecad, Elian, Crescendo si Equatorial), managerii grupului Bittnet considera ca au suficienta experienta pentru a replica demersurile de M&A si in plan regional.

Mihai Logofatu, CEO al Bittnet, a mentionat ca procesele de consolidare nu mai implica acum doar Romania, grupul uitandu-se si la companii cu aceeasi filosofie de business si care sa creeze sinergii cu activitatea Bittnet si in regiunea Europei Centrale si de Est.

"Daca schimbam putin perspectiva si terenul de joaca, apar noi oportunitati. Am observat din discutiile cu parteneri precum Amazon sau Microsoft ca acestia isi doresc un dialog cu jucatori regionali, acum piata fiind extrem de fragmentata in Europa Centrala si de Est", explica Logofatu.

Ne dorim sa ajungem in top 5 companii de IT reprezentative in Romania, dar putem avea ambitii tot mai mari si in plan regional - Mihai Logofatu, CEO Bittnet

Pe de alta parte, seful Dendrio (parte a grupului Bittnet), Cristian Herghelegiu, a subliniat ca, pe langa procesul de consolidare, grupul cauta parteneriate strategice atat in Romania, Europa Centrala si de Est, cat si in Orientul Mijlociu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri