1 / 5

Enache, KD: Previziunea este realist-optimista

Silviu Enache (foto), managerul KD Capital Management, considera realist-optimista estimarea FMI privind scaderea economiei romanesti cu cel putin 8% in 2009.

“Sunt sanse ca scaderea economica sa fie si mai severa in cazul in care politicul nu reactioneaza constructiv”, a declarat el, pentru Wall-Street.

Desi in prima parte a zilei Bursa a evoluat pozitiv, a doua jumatate a sedintei a fost marcata de scaderi pe majoritatea indicilor. Enache spune ca o apreciere sustinuta a bursei nu este inca justificata de evolutia economica.

“Discounturile majore existente pe piata bursiera au determinat cresterile din ultima perioada. Probabil o serie de investitori institutionali au acumulat pachete importante in ultima perioada. Marcarile de profituri la asemenea preturi se pot justifica doar prin apropierea unei perioade de corectii importante. Consider ca piata ofera inca discounturi importante pe termen mediu si lung”, a explicat el.

Jeffrey Franks a precizat ca punctul minim al scaderii economice va fi atins in urmatoarele doua-trei trimestre.

“Punctul de minim al recesiunii difera de la tara la tara, de la sector la sector si, desigur, de la companie la companie. In opinia mea, pentru Romania este posibil ca punctul de minim sa se resimta in prima parte a anului viitor. Se stie ca lunile ianuarie si februarie sunt luni grele pentru buget, acestea corelate cu indecizia politicienilor pot afecta grav evolutia economica pe termen scurt”, afirma seful KD Capital Management.

El sustine ca cea mai importanta misiune a Fondului este sa identifice parteneri credibili de discutii, care sa puna in practica angajamentele luate.

“In prezent, situatia este confuza, in afara de BNR, ceilalti factori de decizie, in special cel politic, nu par a subscrie unei strategii macroeconomice clare, interesele politice par sa primeze interesului national – reabilitarea economica. Principalul factor de risc este generat de alegerile prezidentiale, probabil o amanare a acestora ar contribui la o redresare economica mult mai rapida a Romaniei. O coalitie nationala anticriza ar fi de dorit”, a conchis Enache.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri