2 / 5

"Nu vand si nici nu cumpar mall-uri"

Iulian Dascalu a investit pana in prezent 600 de milioane de euro in imobiliare, cea mai mare investitie fiind in proiectul Palas, circa 260 de milioane de euro, care va aduce venituri din chirii de aproximativ 10 milioane de euro/an, potrivit estimarilor anterioare ale dezvoltatorului.

In ciuda acestor cifre, Dascalu nu intentioneaza sa vanda in curand niciun proiect, dar nici sa cumpere un mall deja construit. “Nu vand si nici nu cumpar mall-uri. Nu am vrut niciodata sa cumpar si am preferat sa dezvolt de la zero. Si nici nu prea sunt proiecte bune care sa fie de vanzare”, spune el. Decizia de a nu vinde este argumentata de contextul nevaforabil al pietei, dar si de lipsa unei motivatii de business. “Iei o decizie de vanzare cand vrei sa faci altceva sau ai nevoie de bani, iar noi nu suntem in niciuna din aceste variante”, afirma Dascalu.

El admite ca atasamentul fata de proprietati si decizia de a nu face inca un exit este unul din lucrurile pe care le are in comun cu omul de afaceri Liviu Tudor, considerat cel mai mare proprietar roman de birouri. Cei doi au lansat, impreuna cu Ion Tiriac, prima asociatia a proprietarilor de cladiri din Romania, denumita RABO (Romanian Association of Building Owners). “RABO e un inceput bun si urmeaza sa avem cateva intalniri comune. Cu cat comunicam mai mult, cu atat reusim sa avem idei mai bune, pe care sa le punem in practica si reusim sa facem politici comune vizavi de piata imobiliara”, explica Dascalu.

In prezent, pentru Iulian Dascalu lucreaza o armata de circa 900 persoane, fiecare mall avand o echipa de aproximativ 200 de oameni. In plus, in fiecare centru comercial isi desfasoara activitatea peste 2.000 de angajati, singura execeptie fiind proiectul Palas, care va crea 4.000-5.000 de locuri de munca. In prezent, pe santierul din Iasi (foto) lucreaza circa 1.400 de muncitori, dintre care 200 sunt din Asia.

“Pentru Iasi, Palas nu este doar un proiect imobiliar, el dezvolta tot ce inseamna infrastructura si aduce business nou in oras. Vor fi companii internationale care isi cresc business-ul din Romania pe locatiile din Iasi”, spune omul de afaceri. Asa se explica cum prima cladire de birouri este deja plina, iar peste cateva luni, cea de-a doua va fi livrata inchiriata in intregime.

Afla din slide-ul urmator cand isi va reveni piata de locuinte in opinia lui Iulian Dascalu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri