1 / 4

O cota de piata de 50%

In 2007, in Bucuresti, au fost inchiriati 203.000 mp de spatii de birouri clasa A, locatii primare si secundare, iar in 2008, suprafetele tranzactionate au crescut pana la 230.000 mp, 60% din volumul tranzactiilor fiind intermediate de divizia de inchirieri a Colliers International. Din intreaga suprafata tranzactionata pe segmentul office leasing, Florescu detine o cota de piata de 48%.

„In 2008, am avut o cota de piata de aproximativ 50%, sau chiar mai mare daca excludem tranzactiile directe facute intre chiriasi si proprietari. Veniturile mele au scazut insa cu aproape 10% fata de anul 2007”, ne-a explicat Horatiu Florescu (foto).

Din luna septembrie a anului trecut, nu s-a mai semnat nici o tranzactie noua, ci doar s-au finalizat unele negociate din primavara-vara. Daca nu ar fi fost o perioada de criza, vicepresedintele Colliers crede ca s-ar mai fi putut tranzactiona inca 30.000 mp, deoarece 2008 se anunta un an promitator pentru piata de birouri.

Ultima tranzactie, Horatiu Florescu a semnat-o in luna decembrie 2008, reprezentand aproape 14.000 mp inchiriati unei companii multinationale si o descrie ca fiind o tranzactie complexa. In ceea ce priveste asteptarile legate de noul an, vicepresedintele Colliers estimeaza ca vor fi inchiriati circa 100 - 110.000 mp. Este firesc ca intr-o piata in schimbare si veniturile brokerilor sa sufere scaderi, insa Florescu afirma ca in aceasta perioada, mai mult ca oricand, este foarte importanta calitatea serviciilor.

„In perioadele de criza, agentii trebuie sa acorde o importanta sporita relatiilor cu clientii lor, cat si nevoilor reale pe care acestia le au. Pentru agentii foarte buni, intotdeauna perioadele dificile reprezinta mari oportunitati, insa daca pana in prezent, erau zece brokeri care mergeau la un client, acum din zece doar doi stiu sa faca un deal, un deal diferit”, a declarat Florescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri