1 / 5

Marja de pierdere: 30-50%

"Tranzactiile cu terenuri vor ramane si anul acesta cele mai sigure forme de investitii imobiliare din Romania", spunea, la inceputul anului trecut, Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM). Adevarul a fost cu totul altul.

„Pana in prezent, marja de pierdere este de 30-50%, cei mai afectati fiind speculantii. Ce pot face acesti cumparatori acum? Depinde foarte mult cum au dobandit sau au cumparat proprietatile respective - daca au fost luate cu credite, acum sunt fortati sa reduca pretul pentru a putea plati ratele. Daca proprietatea nu are alte obligatii in spate, atunci pot astepta sa treaca aceasta criza”, a declarat, pentru Wall-Street, Iulian Fechita, coordonatorul departamentului terenuri al companiei Euroest.

Pe de alta parte, Mihai Astratinei, General Manager al companiei de consultanta imobiliara GVA ASCO Properties, afirma ca, in conditiile in care piata este blocata si nu se realizeaza tranzactii, este greu de estimat ce pierderi inregistreaza cei care au facut achizitii in 2008. Un lucru insa este cert: o scadere constanta a cererii pe segmentul de terenuri pune o presiune foarte mare pe preturi.

Cei mai afectati sunt cumparatorii care au facut achizitii, la preturile anului 2008, in scop speculativ si cu bani proveniti din credite. Astfel, proprietarii cu o situatie financiara buna si care nu se afla sub presiunea creditelor vor adopta o strategie de asteptare pentru urmatoarele 12-18 luni, in speranta revenirii pietii”, ne-a explicat oficialul GVA ASCO Properties. In opinia sa, in acest an, strategia cumparatorilor va fi stabilita in functie de trei aspecte: atuurile proprietatii, intentiile investitorilor catre dezvoltare sau pur speculative si situatia lor financiara.

Cel mai optimist este Costin Lazar, presedintele companiei Neoland Real Estate, care crede ca cei care au cumparat terenuri anul trecut nu au pierdut nimic, pentru ca achizitia unui teren este privita ca o investitie pe termen lung si abia peste cinci – zece ani se poate face o evaluare concreta a castigului sau a pierderii.

„Din prisma dezvoltatorilor, acestia isi pot evalua afacerea abia in momentul in care proiectul a fost vandut (fie per unitate – apartament, spatiu de birou, etc – fie in totalitate). Insa cu siguranta isi vor recupera investitia. Cel mai mult au avut de pierdut speculantii, care au cumparat cu scopul de a vinde intr-un termen scurt, cu un pret mai mare”, a declarat, pentru Wall-Street, Costin Lazar.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri