1 / 4

Cu 35% mai putine spatii inchiriate

La sfarsitul primului trimestru din 2009, suprafata spatiilor disponibile in cladirile date in folosinta era de aproximativ 115.000 mp (suprafata construita), dupa ce in primele trei luni au fost finalizati aproximativ 45.000 mp.

“Suprafata de spatii de birouri finalizata in T1 reprezinta o scadere de circa 25% comparativ cu perioada similara din anul 2008, avand in vedere ca unele proiecte propuse pentru livrare in aceasta perioada au fost amanate cu cateva luni”, se mentioneaza in raportul BNP Paribas.

O schimbare vizibila in piata spatiilor de birouri a fost legata de preinchirierile cu mult timp inainte de data finalizarii spatiului, acestea nemaifiind o optiune in cazul cladirilor aflate in stadii incipiente de dezvoltare sau in care nu mai exista alte contracte de preinchiriere. In 2009, chiriasii au solicitat spatii noi de birouri, situate in zonele centrale, cu optiunea de inchiriere pe o perioada de cel mult trei ani.

“Suprafata inchiriata in primele trei luni, circa 51.500 mp, este mai mica cu 35% comparativ cu nivelul din perioada similara a anului trecut, continuand trendul de descrestere inceput in prima jumatate din 2008. Rata totala de neocupare a crescut de la 4,5% in ultimul trimestru din 2008 la 6% la sfarsitul primului trimestru din 2009, in timp ce rata de neocupare pentru cladirile de clasa A, este de 2,5%”, se mai arata in acelasi studiu.

In 2008, au fost inchiriati aproximativ 275.000 mp de birouri, peste 80% dintre tranzactii fiind pre-inchirieri, potrivit companiei CBRE|Eurisko. Rata de neocupare a inregistrat o crestere de circa 6 % catre finalul anului, spatiile de birouri de clasa A atingand nivelul de 2%, in timp ce pentru spatiile de clasa B, rata de neocupare a fost de 7,5%.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri