1 / 4

"Piata imobiliara plateste astazi pretul pentru nebunia din ultimii ani"

In anul 2007, Tal Roma (foto) a parasit piata imobiliara din Costa Rica, pe care activa de aproape un an si a venit in Romania, alaturandu-se dezvoltatorului israelian AFI Europe, parte a grupului Africa Israel.

A gasit o piata asemanatoare cu cea din Costa Rica: preturile cresteau incredibil de repede, de la 10 la 100 de dolari in doar cateva luni. Toata lumea dorea sa investeasca in imobiliare, intreaga putere apartinea proprietarilor, in special celor care detineau loturi mari de terenuri si nimeni nu parea sa se intrebe pana cand sau pana unde vor mai creste preturile.

“A fost incredibil sa vad cresteri de preturi precum cele din zona Pipera. Am vazut oameni care au cumparat loturi mari de terenuri , cu cinci dolari pe metru patrat si apoi le-au vandut cu doua-trei sute de dolari, impartindu-le in loturi mai mici, destinate constructiilor de locuinte. Cred ca astazi platim pretul acelor vremuri, platim pretul pentru ca nu a fost o piata matura, ci una pur speculativa”, a explicat reprezentantul AFI Europe, intr-un interviu acordat Wall-Street.

Tal Roma crede insa ca aceasta criza va maturiza jucatorii din imobiliare, care vor fi mai precauti in urmatorii 5-10 ani. Astazi, preturile proprietatilor din Romania au coborat la un nivel decent, accesibil pentru o masa mai larga de oameni. Acesti oameni se impart in doua categorii: unii care vor sa cumpere, insa nu pot obtine finantare de la banci si altii care au cu ce sa cumpere, insa asteapta ca preturile sa mai scada.

“Nu trebuie sa incerci sa estimezi momentul in care piata va atinge cel mai jos punct, pentru ca nimeni nu este profet si nu se poate sti cand va fi atins pragul minim. Cine incearca sa ghiceasca acest moment, va pierde. Trebuie sa cumperi cand consideri ca este un pret decent. Chiar daca preturile vor continua sa scada putin, diferenta nu poate fi mare”, afirma managerul AFI Europe.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri