5 / 6

Se scumpesc apartamentele noi in 2010?

Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker, spune ca in 2009 preturile apartamentelor vechi au ajuns la nivelul anilor 2006-2007, insa aceasta scadere a fost mai usoara fata de asteptarile managerului.

“Ma asteptam ca piata rezidentiala, in special cea a locuintelor noi, sa scada mult mai mult”, subliniaza seful Coldwell Banker. Ilie nu ia in calcul nici varianta ca preturile apartamentelor noi sa inceapa sa creasca in acest an, pe care o numeste “doar o speculatie pe marginea cursului de schimb” si crede ca vom avea in piata multe proprietati cu preturi mai mici fata de 2009.

“Un client care isi permite sa astepte va avea un avantaj de cateva mii de euro, in cazul apartamentelor cu preturi sub 100.000 euro. In acelasi timp insa, pretul este exprimat in euro si cum nimeni nu poate anticipa variatia cursului de schimb, s-ar putea ca cele doua sa se anuleze reciproc", afirma managerul Coldwell Banker.

Aceasta anulare a fost vazuta si in decursul anului 2009, cand devalorizarea monedei nationale a incetinit sau chiar a anulat ieftinirea apartamentelor, intrucat rata de schimb a crescut de la 3,64 lei/euro la 4,2 lei/euro in perioada octombie 2008-octombrie 2009, potrivit unei analize a companiei BNP Paribas Real Estate.

Pe de alta parte, Gabriel Alexandru, vicepresedintele retelei Century 21, afirma ca scaderile de preturi nu au fost anulate de deprecierea monede nationale, ci doar diminuate cu circa 10%.

“Avand in vedere cursul mediu din decembrie 2008 (3,92 lei/euro) si cursul mediu din luna noiembrie 2009 (4,29 lei/euro) putem spune ca scaderea cu 50% a preturilor in termeni nominali echivaleaza cu o scadere de doar 45% in termeni reali”, a incheiat Gabriel Alexandru.

Dupa parerea sa, preturile apartamentelor vechi s-au intors la nivelul anului 2006, dar scaderea nu s-a oprit inca.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri