3 / 5

Efectele crizei si adaptarea business-urilor

Pentru constructia noii cladiri din Militari, Liviu Tudor spune ca va contribui din fonduri propriii cu 40% din investitie, restul banilor urmand sa provina din fonduri europene. “Nu este vremea pentru credite la banci. Ultimul credit l-am luat inainte de criza, acum am vazut o oportunitate in fonduri europene”, explica el.

Pe de alta parte, Iulian Dascalu lucreaza cu bancile UniCredit Tiriac Bank, Banca Italo Romena si Emporiki Bank, fondurile europene nefiind o solutie in prezent. “Nu am luat in calcul fondurile europene, nu ne regasim in aceasta modalitate de finantare”, a declarat Dascalu.

O schimbare pe care proprietarul Iulius Group a facut-o in ultimii doi ani a fost reducerea numarului de apartamente planificate pentru proiectul Palas Iasi de la 800 la doar 100 de locuinte. Pana in prezent, au fost vandute 60 de apartamente, preturile fiind de 1.490 euro/mp sau 1.000 euro/mp fara finisaje.

Pe partea de birouri, desi multe companii au subinchiriat o parte din spatii sau au cerut renegocirea contractelor, Liviu Tudor spune ca in cadrul proiectelor sale, Novo Park si West Gate, nu s-a intamplat niciunul din aceste lucruri.

“Am avut dintotdeauna chirii acceptabile, asa ca nu era loc de renogociere. In cele doua parcuri de afaceri, chiriile variaza intre 10 si 16 euro/mp/luna”, spune Tudor. La fel ca si alti proprietari din piata de birouri, si Liviu Tudor se confrunta cu rata de neocupare, insa spune ca este una rezonabila si chiar necesara. “Avem o rata de neocupare de 8% (n.r: circa 10.400 mp), insa este obligatoriu sa ai spatii goale, pentru ca daca un chirias vrea sa se extinda, trebuie sa aiba unde”, afirma Tudor.

Omul de afaceri a redus insa chiriile garsonierelor din complexul West Gate Studios, inaugurat in toamna anului trecut, dupa o investitie de 40 milioane de euro. “Am redus chiria lunara pentru un pat pana la 75 euro, fata de circa 85 euro cat era anul trecut. Pana in prezent, avem 500 de garsoniere finalizate, ocupate integral, urmand ca in urmatorii doi ani sa livram inca 500 de unitati, in doua etape”, a precizat Tudor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri