Imobilul aflat pe strada Nicolae Iorga din Brasov este o constructie care se inalta demna in orasul de sub Tampa. Construita in 1928-1930 de notarul Nicolae Boeriu, pragul casei a fost trecut de ministri, compozitori si multi intelectuali ai vremii.

Descendentii familiei Boeriu, alaturi de reprezentantii Coldwell Banker Alpin, ne-au prezentat istoria acestei case care impodobeste ca o dantela pretioasa strada care se intinde de-a lungul Parcului Central din oras.

Vila istorica Brasov, str. Nicolae Iorga

Strada Nicolae Iorga din oras este una cu o impresionanta omogenitate arhitecturala, iar cladirea Boeriu, de la numarul 20, construita in stil neo-romanesc in perioada interbelica, completeaza peisajul ahitectural bogat al Brasovului. Istoria casei incepe cu povestea vietii linistite de familie, a vizitelor unor oameni ilustri ai vremii, continua cu rezistenta impotriva comunismului, cu abuzurile nationalizarii, cu exilul locatarilor casei si incarcerarea capilor de familie pentru ca, mai apoi, casa sa fie intr-un final retrocedata.

Istoria casei este legata de numele lui Nicolae Boeriu, notar public in Brasovul interbelic. Vila a fost construita de Boeriu in 1928-1930. Nicolae Boeriu s-a nascut in Grid, langa Fagaras, a facut liceul la Saguna (Brasov) si un doctorat in drept la Budapesta; a activat ca avocat, apoi s-a stabilit ca notar public in Brasov, avand biroul pe strada Republicii. Inainte de construirea casei proprii din Nicolae Iorga, familia Boeriu a locuit cu chirie, pe aceeasi strada, la numarul 10.

Dupa constructia casei proprii de la numarul 20, in aceeasi casa a avut biroul si locuinta, cu chirie la subsol, avocatul Bujor Teculescu, care avea sa devina ginerele lui Nicolae si al Melaniei Boeriu, casatorindu-se cu fiica acestora Viorica. Casa era suficient de generoasa ca suprafata pentru a acomoda doua familii, asa ca familia Boeriu, parintii si fiul, locuia la etajul 1, Teculestii (cu 2 copii), la parter, unde era si biroul de avocatura, iar la demisol si in garsonierele de la etajul 2 stateau chiriasi.

Mai multi ministri, artisti si intelectuali ai vremii au trecut pragul casei Boeriu: printre ei se numara Jean Th. Florescu- fost ministru al Justitiei, Victor Jinga -unul dintre reprezentantii Partidului National Taranist in perioada interbelica, fostul ministru de finante si guvernator al BNR Ion Lapedatu, compozitorul Tiberiu Brediceanu si familia lui, inginerii de la fabrica de avioane IAR, dar si multi alti intelectuali ai vremii

In anii 1945- 1947 in aceasta casa a fost gazduita Asociatia Culturala de Prietenie Romano Americana. Linistea familiei si caldura caminul Boeriu au fost rupte la nationalizare. In anul 1950, casa a fost nationalizata “fara titlu”, iar familiile Boeriu si Teculescu au fost “evacuate”din Brasov si au stat “cu domiciliu obligatoriu” la tara. Capii de familie au ajuns in inchisoare, fara acte de acuzare si fara proces.

Casa a ramas pustiita, iar pentru o vreme a functionat aici Notariatul de Stat. Dupa caderea comunismului a inceput lupta pentru retrocedarea imobilului. Dreptul de proprietate al descendentilor lui Nicolae Boeriu, fiica Viorica si fiul Iuliu N. Boeriu, profesor la Faculatea de Medicina Cluj, a fost restabilit in 1996.

Dupa retrocedare a urmat o serie de renovari (acoperisul, tencuiala exterioara, interioarele, centrale termice, etc.) si inchirieri in buna intelegere. In fostul pod, inalt de 7 metri, au fost amenajate 4 apartamente, de cate doua camere, mobilate si echipate, pe doua nivele (“duplex”), conform proiectului arhitectei Marina Iliescu, specialista in patrimoniu.

Horia Halmagi, broker in cadrul Coldwell Banker Alpin ne-a povestit ca in prezent ca parterul si etajul 1, impartite in apartamente, sunt inchiriate. La parter exista si un salon de 100 mp, care transpune in interior boltele inalte si coloanele aflate la exterior.

Casa de 822 mp utili din Nicolae Iorga este realizata de arhitectul Adrian Gabrielescu din Bucuresti, cel care a conceput biserica si resedinta episcopala de la Hotin. Proprietatea este scoasa la vanzare pentru 2,25 mil. euro, a spus Horia Halmagi, broker Coldwell Banker Alpin, compania care reprezinta proprietatea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri