Construit in 1935, dupa proiectul arhitectului Petre Antonescu, hotelul Triumf a fost ridicat pentru a fi locuit de functionarii Bancii Nationale a Romaniei. Hotelul, unul dintre cele mai valoroase active aflate in portofoliul RA-APPS, va fi scos din nou la vanzare prin licitatie de regie, la un pret de pornire de 19,6 milioane euro, cu aproape 13 milioane euro mai putin decat la precedenta tentativa de vanzare, din 2007, blocata in instanta.

Situat in zona centrala a Capitalei - soseaua Pavel Kiseleff, Hotelul Triumf a fost construit in anul 1935, dupa proiectul arhitectului Petre Antonescu, in acest moment figurand pe lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii si Cultelor. Incepand cu anul 1965, unitatea hoteliera intrat in circuitul turistic, sub coordonarea sectiei Relatii Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Roman.
Cu o suprafata de 18.000 de metri patrati si o gradina de 15.000 de metri patrati (inclusiv amprenta hotelului), Hotelul Triumf este structurat pe opt nivele si dispune de 98 de camere si apartamente si o gradina de vara cu 60 de locuri.

Licitatia va fi organizata in conditiile in care RA-APPS si-a accentuat pierderile in ultimii ani, iar consultanti imobiliari au atentionat in repetate randuri ca vanzarea activelor in conditiile actuale ale pietei nu este cea mai buna solutie si ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative la vanzarea individuala a proprietatilor, care ar asigura o transparenta sporita si un castig mai bun pentru stat, relateaza Mediafax. Pretul de pornire al licitatiei cu strigare a fost fixat de catre Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) la 19,6 milioane euro plus TVA.

Esecul licitatiei pentru hotel Triumf din 2007

hotel triumf

Hotelul a mai fost scos la vanzare in ianuarie 2007, la un pret de pornire de 32,5 milioane euro plus TVA, dar licitatia a fost contestata in instanta de Athenee Phenix Group, controlata de compania Ana Hotels a omului de afaceri George Copos. La licitatie s-au prezentat atunci companiile Roses Residential Park Bucuresti, BEA Hotels Eastern Europe Romania si Athenee Phenix Group, dar comisia RA-APPS a constatat ca scrisoarea de garantie bancara depusa de Athenee Phenix, care detine hotelul Athenee Palace Hilton, nu indeplinea criteriile de inscriere. Athenee Phenix Group a fost descalificata, iar licitatia a fost anulata, deoarece conditiile de participare impuneau existenta a cel putin trei oferte valabile. Athenee Phenix Group a actionat in instanta RA-APPS, administratorul hotelului si organizatorul licitatiei, solicitand anularea hotararii care descalifica firma si plata sumei de 150.000 euro ca daune reparatorii.

Conducerea Secretariatului General al Guvernului (SGG), in subordinea caruia functioneaza RA-APPS, anunta, in septembrie 2007, ca prima decizie a instantei a fost favorabila firmei care a depus contestatia, dar ca RA-APPS a depus recurs si estima ca procedurile de vanzare vor fi reluate pana la finele anului, dupa o decizie definitiva a instantei. Conform informatiilor furnizate ulterior agentiei Mediafax de catre conducerea regiei, Curtea de Apel Bucuresti a respins in totalitate, la sfarsitul lunii martie 2008, contestatia formulata de Athenee Phenix Group, prin decizie definitiva si irevocabila, dar problema nu a fost rezolvata, deoarece documentul continea "o eroare materiala", in sensul ca instanta a transcris gresit numele firmei.

Avand in vedere ca, la ridicarea deciziei legalizate, s-a sesizat o eroare materiala strecurata in cuprinsul acesteia, Biroul Contencios din cadrul regiei a formulat o cerere de indreptare a erorii materiale sesizate, in sensul ca instanta a trecut in loc de «S.C. Athenee Phenix Group S.A» numai «S.C. Athenee Group S.A». Fata de aceasta cerere urmeaza sa fim citati pentru indreptarea hotararii", afirma conducerea RA-APPS.

Sursa citata preciza ca o decizie in privinta organizarii unei noi licitatii urmeaza sa fie luata de catre Consiliul de Administratie al regiei numai dupa rezolvarea erorii de redactare a deciziei judecatoresti. Hotelul, care starneste un mare interes operatorilor din industria turismului datorita amplasarii si arhitecturii deosebite a cladirii, nu a mai fost insa scos la vanzare de la acel moment, fiind introdus doar, in 2011, pe lista imobilelor RA-APPS care urmeaza sa fie instrainate la un moment dat.

Paradoxul RA-APPS: pierderi mai mari de cand a inceput campania de vanzari a imobilelor din portofoliu

RA-APPS si-a accentuat pierderea in cei doi ani in care a vandut imobile din portofoliu prin proceduri contestate de catre consultanti imobiliari si aproape si-a dublat rezultatul negativ in 2013 comparativ cu 2012, nereusind sa atinga propriile tinte pentru care a cerut si obtinut avizul Guvernului. Astfel, in 2012, RA-APPS, care de fiecare data anunta ca se va situa pe profit, a inregistrat venituri totale de 283,5 milioane lei si cheltuieli totale de 321,4 milioane lei, cu o pierdere rezultata de aproape 38 milioane lei, iar in 2013 a consemnat venituri totale de 308,9 milioane lei si cheltuieli totale de 374 milioane lei, pierderea urcand la 65 milioane lei.

Aceasta in conditiile in care in 2012 au fost scoase la vanzare 103 imobile, dintre care regia a reusit sa vanda doar 14 active, iar in 2013 au fost vandute 85 de imobile, dintre care 59 cu plata integrala si 26 cu plata in rate. Contravaloarea activelor vandute a fost de numai 14 milioane euro, de trei ori mai mica decat estimarea initiala a RA-APPS, prezentata Guvernului si aprobata de Executiv prin hotarare.

RA-APPS a fost obligata de fiecare data, la final de an, sa isi revizuiasca negativ estimarea bugetara initiala, pe fondul licitatiilor repetate si esuate pentru vanzarea imobilelor, cele mai multe din lipsa de oferte. In bugetul prognozat pentru acest an, aprobat de Guvern in luna februarie, RA-APPS a a anuntat din nou ca va incasa 190 milioane lei din licitatii, aproape aceeasi suma calculata si ratata in 2013. In acelasi timp, in buget, regia anunta ca va cheltui in mod sigur in acest an peste 55 milioane lei cu evaluarea si publicitatea acestor imobile scoase la vanzare. RA-APPS va mai plati in acest an 26,3 milioane lei pentru baza materiala de reprezentare si protocol, cu 11,2 milioane lei mai mult decat suma cheltuita anul trecut.

Regia Protocolului de Stat, la care lucreaza peste 2.170 de angajati, cu un castig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele lor. Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat ca intregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.

Sursa foto: hoteltriumf.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri