Cu un strop de imaginatie, know how si dragoste fata de mostenirea culturala a Romaniei, doi investitori romani au realizat un proiect uimitor la 73 de km de Cluj in satul Sub Piatra, judetul Alba. wall-street.ro va prezinta cum arata un sat de vacanta modern realizat din casute romanesti vechi de 100-150 de ani. Investitia in proiect s-a ridicat la 900.000 euro.

Ideea de la care s-a plecat pentru a realiza acest concept a fost una simpla: doi investitori, oameni de afaceri locali, cu business-uri in HoReCa, pasionati de viata la sat din Transilvania, au vrut sa aduca in Romania un concept de agroturism care sa includa atat traditiile locale (activitati, istoric, mancare), cat si partea de cazare- cladiri autentice, specifice zonei/culturii locale. O sursa de inspiratie pentru cei doi investitori au fost spre exemplu bungalourile din Asia de S/E. Asa a luat nastere proiectul Cuibul Corbului, care include casute stramutate si restaurate din sate din mai multe zone ale tarii.

Proiectul uluitor, care a fost finalizat integral luna trecuta, nu este deschis publicului, proiectul fiind in prezent scos la vanzare pentru 1,3 mil. euro plus TVA, potrivit datelor Coldwell Banker Transilvania, biroul local al Coldwell Banker Affiliates of Romania, agentul exclusiv al proprietatii, la care s-a lucrat timp de 4 ani.

Gasirea caselor si structurilor vechi stramutate si reabilitate a durat un an

cuibul corbuluiPrimul pas a fost achizitia unui teren, aflat la aproximativ 73 km de Cluj Napoca, in 2011. Amenajarea a inceput in mai 2012, lucrarile fiind finalizate integral luna trecuta. Pasionati de case vechi, cei doi au adus pe teren locuinte traditionale romanesti. Casutele si structurile din Cuibul Corbului au 100-150 de ani vechime, fiind luate din sate din muntii Apuseni, jud. Cluj si Alba. Indenficarea lor a durat aproape un an, perioada in care unul dintre investitori a cutreierat satele si muntii in gasirea lor; unele erau grajduri, altele erau lasate in paragina si altele erau functionale: case/destinatie mixta.

Arhitectura e clasica acestei zone - acoperis inalt cu panta mare pentru scurgerea rapida a zapezii. Locuintele au suferit unele modificari, insa multe din elementele traditionale au fost pastrate, cum ar fi lucarnele, element specific de arhitectura taraneasca.

In primul an s-a inceput amenajarea terenului, crearea accesului catre locatie, si constructiile propriu zise. S-a inceput cu Bucataria si Octogonul (sala de mese), structurile suspendate pe piloni, apoi cu structura casei de Miaza Noapte, apoi structura Casei de Mijloc (Lacramioara). S-au facut apoi lucrari de amenajare interioara, respectiv podele, acoperis cu dranita (luata din Maramures). In afara de peretii din lemn ai caselor, pentru elementele de structura si amenajari au fost folosite barne de lemn si podele prelucrate local, in Salciua.

In anul urmator, 2013, s-a continuat cu amenajarile interioare, respectiv cu tencuirea peretilor cu tencuiala veche pe baza de pasta de var si calti de canepa, si s-a instalat tamplaria de lemn la aceste prime 4 structuri. Totodata s-a inceput constructia ultimei structuri de cazare Casa de Miaza Zi (Maguri) si in paralel lucrari de instalatii in interior.

In 2014 s-a finalizat si ultima structura pe interior si s-a inceput constructia camerei tehnice (structura semi ingropata). S-au realizat lucrari de amenajare a gradinii, precum si toaletarea padurii. S-a construit totodata tancul de apa de 40 mc care e ingropat in pamant. S-au finalizat pe interior si instalatiile si s-a inceput mobilarea. Toate elementele de mobilier dn lemn simplu sunt originale, mobilier taranesc vechi, cumparat de la sateni din diferite zone.

cuibul corbuluiIn 2015 s-a finalizat camera tehnica, s-a construit un foisor in centrul complexului, dotat cu cuptor, soba si loc de ceaun, s-au plantat aproximativ 200 de arbori si arbusti. Totodata s-a racordat complexul la reteaua electrica, lucrare inceputa din aprilie 2014. De asemenea, s-au finalizat instalatiile termice, automatizari, teste, precum si sistemul de apa potabila si s-a reconditionat sura de paie cu destinatie de receptie. Reconditionarea ei a fost destul de complicata, pentru ca nu se mai gaseste tipul de paie folosit inital la acoperis. Acestea provin de la asa zisul grau de primavara, ce in prezent nu se mai cultiva de catre munteni.

Tot in 2015 s-a finalizat si reteaua electrica exterioara, reteaua de tv si internet precum si reteaua de incendiu. S-a construit iazul, cinema-ul in aer liber si cuibul de la belvedere.

Investitia totala s-a ridicat la aproximativ 900.000 de euro, de la teren, achizitionarea structurilor/casutelor, stramutarea si reconditionarea lor, achizitionarea de mobilier cat si de elemente moderne, electrocasnice, mobilier. O buna parte din investitie s-a dus si-n racordarea la energie electrica, internet.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri