Piata rezidentiala nu va cunoaste modificari semnificative comparativ cu 2014, insa totusi unele schimbari sunt asteptate anul acesta, in conditiile in care cererea isi va continua evolutia pozitiva. In rezidential este asteptata o diversificare a cererii, care va include si apartamentele mai mari, localizate in zone secundare, precum si in zone consacrate, precum zona de nord a Bucurestiului, a declarat Andrei Botis, managing partner al NAI Romania pentru wall-street.ro

Aceasta diversificare a cererii este probabila avand in vedere ca o parte a clientilor potentiali va considera sa extinda spatiul de locuit sau/si imbunatateasca situatia locativa. Astfel, cererea nu se va mai baza aproape in exclusivitate pe programul “Prima Casa”, spune Andrei Botis, managing partner NAI Romania. Lucrurile deja au inceput sa se diversifice. Tot mai multe proiecte rezidentiale de case apar in jurul Bucurestiului, iar unii dezvoltatori deja au inclus mai multe unitati de 3 camere in proiectele demarate.

“In 2015 oferta de locuinte va fi completata cu proprietatile detinute de diferite fonduri de investitii sau companii care gestioneaza creante si credite neperformante. Bancile din Romania au vandut portofolii mari de creante si/sau proprietati neperformante, detinatorii acestora incercand sa obtina lichiditate in acest an. Insa disponibilitatea acestora pe piata nu va genera modificari ale preturilor sau schimbari semnificative in tipologia locuintelor aflate la vanzare”, a explicat Botis.

In 2014, potrivit NAI Romania, perioada necesara pentru vanzarea locuintelor s-a diminuat comparativ 2013, in timp ce activitatea de prospectare a pietei din partea potentialilor clienti s-a intensificat. Structura tranzactiilor cu locuinte indica faptul ca apartamentele cu 2 camere au ramas preferatele cumparatorilor si in 2014 (51%), asa cum s-a mentinut in perioada 2009-2013. Cumparatorii au preferat apartamentele cu 3 camere in proportie de 30%. In 2014 se observa o tendinta de diminuare a cererii pentru garsoniere si o crestere a cererii pentru apartamente de 3 camere.

Preturile apartamentelor noi, stabile

In ansamblu, preturile apartamentelor noi in Bucuresti au fost stabile in 2014. Pretul mediu al apartamentelor noi destinate clientilor cu venituri medii in zonele periferice variaza intre 750-850 in Berceni, intre 800 si 900 Euro/mp in zona Popesti-Leordeni (zona situata in proximitatea metroului), intre 725 si 800/mp in extremitatea sudica a zonei Rahova si intre 750 si 850 euro/mp in zona Militari. Aceste preturi medii variaza in functie de distanta fata de principalele mijloace de transport in comun, numarul de locuinte disponibile in ansamblul rezidential si calitatea finisajelor, arata datele NAI Romania. Pe segmentul apartamentelor vechi se constata un interval de preturi solicitate putin mai ridicat fata de apartamentele noi din zonele periferice. Proximitatea mijloacelor de transport in comun si a facilitatilor este elementul care sporeste pretul acestor apartamente:

Apartamentele noi din zona centrala (Dacia, Polona, Domenii, Cotroceni) si cea secundara (Iancului, Obor, Dristor), se bucura de interesul clientilor cu venituri mari, care doresc achizitia de locuinte pentru utilizare personala. Pe acest segment, cererea este in special sustinuta de utilizatorii finali. Numarul clientilor potentiali care doresc sa achizitioneze locuinte in scopul inchirierii este foarte limitat. Conceptul general al locuintelor oferite la vanzare in aceste zone este diferit fata de cel din zonele periferice, beneficiind de suprafete utile mai mari, parcaje subterane, finisaje de calitate. Preturile de vanzare reflecta aceste avantaje, fluctand in general intre 1.150 euro si 1.300 euro/mp (exclusiv TVA), in functie de localizare, calitatea finisajelor si dispunerea apartamentului in interiorul ansamblului rezidential.

"Activitatea pe segmentul proprietatilor pentru clienti cu venituri mari s-a concentrat in nordul Bucurestiului, in special in zona Nordului-Herastrau, Primaverii. Cererea pe segmentul premium a vizat in principal proprietati cu preturi cuprinse intre 200.000-300.000 euro si suprafete mai mari de 100 mp. Principalii purtatori ai cererii au fost utilizatorii finali, achizitiile in scop investitional nu mai sunt atractive pentru cumparatori. Acest segment inregistreaza dezvoltari sporadice, din cauza lipsei loturilor de teren adecvate pentru acest tip de dezvoltari", spune Botis.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri