Catalin Paunescu difera de toti ceilalti directori executivi si manageri cu care am luat pranzul prin faptul ca, fiind antreprenor ce a pornit un business de la zero, a reusit prin propriile forte, viziune si investitii masive, sa creasca o afacere de peste 15 milioane de euro intr-o decada – Star Storage. Simteam ca urmeaza un pranz copios – nu neaparat din punct de vedere culinar, cat al viziunilor si povestirilor sale antreprenoriale. Nu ma inselam.
Stiam inca dinainte ca Paunescu apreciaza aventura (pana la urma antreprenoriatul ESTE o aventura!), ca a urcat recent in Himalaya si ca ii place “sa traiasca extrem”. Totodata insa, nu ii place sa epateze, “sa iasa in fata”, sau sa ofere multe declaratii in presa, lucru care il face cu atat mai interesant.

Am ajuns cu zece minute mai devreme la restaurantul La Cantine de Nicolai si, dupa un tur de orizont cu ochii prin local, l-am zarit pe Catalin (facandu-mi jovial cu mana) undeva la o masa, afara. Imbracat la costum, zambitor, ma saluta si schimbam cateva amabilitati “de spart gheata”. Este de acord cu mine ca ar trebui, in tara numita Romania, sa fie mai multe restaurante cu nume autohtone precum “Bufnita”, “Hanul Ancutei” sau “La Mama”. “Intr-adevar, parca sunt prea multe restaurante cu nume italienesti, frantuzesti, spaniole. Unele chiar nu au nici macar meniu in limba romana! Eu sunt nationalist”, marturiseste el.

Ce am remarcat inca de la inceput la Catalin a fost faptul ca are o abilitate deosebita de a se apropia de interlocutor printr-un “truc” foarte simplu, dar pe care multi il ignora – a spune pe nume, in cadrul frazelor, omului din fata sa. De-a lungul a o ora si trei sferturi a avut grija, natural, sa imi spuna “Alex” in anumite fraze cheie, acolo unde dorea sa puncteze ceva important.

“M-am nascut alergand!”


Inainte de a comanda ceva de mancat, pana sa trecem la “lucruri serioase”, Catalin Paunescu alege sa imi povesteasca despre cele doua saptamani petrecute de el in Kilimanjaro si apoi in safari. “Am uitat cravata, pantofii de business si le-am inlocuit cu bocanci si slapi. Apoi, cand am intrat iar in armura corporatista…a fost foarte complicat”, povesteste el. Tine sa imi spuna ca are un motor pe care, din cand in cand, mai ales seara cand se elibereaza strazile, se da. Nu prea are timp insa, chiar de a incercat “sa intinda cat mai mult” de cele 24 de ore.

“Lupta cu muntele este incredibila si atunci cand ajungi in varf ai o senzatie fantastica, speciala. Pot face o paralela cu business-ul intrucat este vorba de munca, perseverenta, dar si un dram de sansa. Cu exceptia loteriei, nu prea exista lucru care sa se faca fara munca si perseverenta!”, spune el.

De la 19 ani a intrat in business, angajandu-se din anul I de facultate – a terminat Cibernetica, la ASE Bucuresti. “Am uitat multe, pe parcurs – pasiunea pentru fotbal, nu mai stiu ce este ala, pana la mersul pe munte. Dar dragostea pentru munte a ramas”.

El recunoaste ca este prea putin balansat, latura profesionala “tragand” din cea personala si familie. Dar, pana la urma, important este ca ii place ceea ce face. Daca nu i-ar fi facut placere, atunci ar fi fost, cu adevarat, o problema.

“Cred in cloud!”


Cloud computingul reprezinta una dintre laturile business-ului sau care il atrage cel mai mult. Asa cum sustin Microsoft, Amazon sau Apple, Catalin Paunescu spune ca si el crede in tehnologia Cloud. “Mie nu-mi place cuvantul “cloud”, dar trebuie sa il folosesc intrucat s-a popularizat asa. De fapt este «IT ca serviciu», ca utilitate. Aceasta este intreaga idee a lui. Este important ca prin cloud poti avea atata tehnologie cata ai nevoie, cand ai nevoie si cat timp ai nevoie, foarte sigur”, puncteaza Catalin Paunescu.

Este insa, asa cum se intampla deseori in Romania, o diferenta de consum si de adoptie al serviciilor de cloud in Romania fata de SUA. Tehnologic vorbind, suntem insa pe acelasi plan – “stam foarte bine!”. “De fapt, per total, romanii investesc mai mult in lucruri de ultima ora. Pe americani ii vezi tot cu costumele acelea de acum 4-5 ani. Tehnologic deci stam foarte bine. Eu am comparat ce am facut noi in data center cu altele din Europa si stam foarte bine, fara modestie. In schimb, la nivelul consumului, e o problema”.

Practic, pentru inceput, inainte de a vinde, Paunescu vrea sa faca evanghelizare. Este nevoie, inainte de toate, ca piata sa inteleaga beneficiile cloud computingului, cat de mult ii poata ajuta in aceste vremuri complicate.

“Nu ma bazez sa faca acest lucru altii, sau vreo asociatie. Asta am invatat de-a lungul timpului – daca nu te ajuti tu pe tine insuti, nu te impinge nimeni de la spate. In urmatoarele luni vom educa piata, IMM-urile in special, si suntem convinsi ca si consumul va veni dupa aceea”, spune Paunescu, subliniind ca nu targeteaza persoane fizice.

IT&C-ul, in moarte clinica


Din pacate bugetele corporatiilor, care deja au auzit sau deja sunt si clienti Star Storage, sunt in scadere. Urmatoarea fraza a lui Paunescu, recunosc, m-a uimit.

“IT&C-ul este, din perspectiva mea, in moarte clinica, chiar daca noi mergem bine, crescand cu 27% pe S1. Nu mai exista curaj, este o spaima incredibila in piata. Toata lumea taie costuri, nu se intelege ca fara tehnologie nu exista progres, nu exista venituri. S-a ajuns la un blocaj mental si la nivel de executie dar si la nivelul managerilor – asta ma surprinde foarte mult. Toata lumea se uita la riscuri si mai putin la oportunitati si deci e bulgare de zapada. Toti cred ca isi conserva locul de munca dar, de fapt, isi taie craca de sub picioare”, considera Paunescu.

Repercusiunile “mortii clinice” se simt, de exemplu, in banking – atat la nivel de potentiali clienti de tehnologie cat si atunci cand trebuie sa ofere finantari. Finantarea, sau mai degraba dificultatea cu care se ofera finantari, reprezinta una dintre principalele probleme care impiedica evolutia IT&C-ului.

Intre timp, chelnerul se apropie si ne intreaba ce dorim sa servim. Catalin Paunescu stie deja ce vrea, parand familiar cu localul – salata de fasole verde cu piept de rata fume si ravioli umplute cu rata. Eu nu doresc entreu asa ca “sar” direct la felul doi si comand o portie de paste cu rata.

Inceputurile business-ului


Catalin ma avertizeaza ca vorbeste mult – “sunt oltean din Valcea!”, asa ca urmeaza sa imi spuna versiunea scurta “si romantata” a intregii sale povesti antreprenoriale.

El s-a angajat in anul I de facultate, angajandu-se intr-un domeniu non-tehnologic. Primul job a fost de paznic de noapte, la Hala Traian. Dormea pe niste baxuri de cafea noptile “si asta a fost primul meu contact cu capitalismul!”, glumeste el. Era in 1994.

Ulterior a lucrat la o firma de consumabile in IT – fiind de altfel si primul pas in domeniul tehnologiei care, in timp, avea sa ii aduca afaceri de milioane de euro.

“Prin ’98 mi-a intrat mie o idee in minte, faptul ca eram convins ca managementul documentelor, protectia lor, informatia, reprezinta domenii de viitor, cuvinte cheie. Am zis sa facem un departament de stocare, backup, in cadrul firmei Star-Print. Acolo a inceput de fapt Star Storage, in acel incubator. Departamentul se numea Document Imaging si Storage pe atunci”, povesteste el, spunand ca a evoluat de la slujba de paznic la vanzari apoi, in final, ca partener.

Prin anul 2000 departamentul a ajuns la o cifra de afaceri de peste 100.000 de dolari si atunci el a decis sa faca o firma noua. De atunci incepe, de fapt, istoria oficiala a Star Storage. “Specializarea” este cuvantul cheie dupa care se ghideaza compania, subliniaza Catalin Paunescu.

“Nu inteleg in continuare declaratiile celor multi care spun ca «noi le facem pe toate», nu poti sa le faci pe toate!”.


Aici tin sa il contrazic pe Paunescu, spunandu-i ca multi jucatori din piata sunt, de asemenea, specializati, din punctul meu de vedere. “Nu sunt de acord; integratorii spun ca le fac pe toate, foarte bine. Din perspectiva mea, nu fac nimic bine. Eu m-am gandit la inceput sa construiesc divizii specializate si managementul informatiilor a ramas un punct central al business-ului, in care am investit milioane de euro”, subliniaza Paunescu.

Inca una din bolile societatii romanesti este ca firmele, indiferent de domeniu, isi schimba strategia o data la 3-6 luni, lucru care, considera managing directorul Star Storage, dauneaza companiilor. Nici cu acest lucru nu sunt intru totul de de acord insa, si de aceasta data, seful companiei tine sa ma contrazica, pe ton conversational.

“Daca urmaresti Alex, cel putin in zona mea am vazut schimbari permanente de strategie. De fiecare data cand e un cuvant important, un «buzz word», toata lumea se repede sa il adopte. Nu cred ca exista specializare si principala problema este ca fiecare face de toate. Orice proiect apare, toata lumea se pricepe! Nu exista acea segmentare care sa faca sa iasa niste proiecte cu adevarat de succes”, considera Catalin Paunescu.

Numarul companiilor semnificative s-a imputinat, nivelul de motivare a scazut foarte mult – vorbind in special de angajatii din IT. Se simte o lipsa a automotivarii, a aspiratiilor. Angajatii nu mai au respect de sine si ar putea fi mai motivati daca ar realiza ei insisi lucruri din proprie initiativa, fara sa astepte ceva de la management. Aici intervine si sistemul educational care este “praf si pulbere”, spune Paunescu.

Ce ar schimba la sistemul educational


In primul rand, daca ar avea ocazia, Catalin Paunescu ar investi in educatie, segment impartit in doua – este sistemul de stat, subfinantat, si cel privat, care oricat s-ar prezenta ca un business non-profit este unul comercial.

El ar insista mult mai mult pe utilitate si practic, nu doar teorie. “Avem inca lacune mari pe zona de comunicare, prezentari, practic. Pe vanzari, de exemplu, este o tragedie nationala. Sa gasesti in Romania un vanzator bun, in orice domeniu, este foarte complicat”, considera el.

Acum ceva ani a existat “mirajul multinationalelor”, multi tineri angajandu-se la corporatii internationale. “A fost principala problema – desi iti ofera securitate. Este un miraj pentru ca pare varful piramidei. Multi insa si-au dat seama, ajungand acolo, ca au pierdut valori, s-au pierdut, intr-un fel, pe ei insisi. Cei ce au avut flexibilitate, initiativa si sa nu fie o furnica intr-un musuroi, s-au desprins. Dar unii, pur si simplu s-au pierdut acolo. Este complicat sa te descurci intr-o multinationala”.

Paunescu nu este interesat in mod special daca un angajat al lui are sau nu o facultate terminata – da, sunt niste “bife” – dar are oameni foarte buni care nu au facultate. “Nu o vad ca o necesitate, este doar o dorinta. Nu este clara diferenta intre facultatile de stat si cele private. Cred ca cel mai important lucru este atitudinea, partea de abilitati, aptitudini, si nu partea de cunostinte. Atata timp cat vrei sa inveti, reusesti. In schimb, atitudinea nu o poti schimba”.

Fluctuatia de personal, surprinzator, spune el, este foarte mica.

Era mai simplu sa faci o firma acum 10 ani! PLUS un semet fir de par


El isi aduce aminte de faptul ca era mult mai simplu sa fondezi o firma in anii 2000, decat este in prezent. “A fost o combinatie de crestere organica si de sansa. Cine are succes si spune ca nu a avut si noroc, chiar e lipsit de modestie”, considera el, subliniind ca sansa are un rol foarte important.

Aceasta spune ca, in cazul sau, “lucrurile s-au intamplat atunci cand au trebuit sa se intample, pur si simplu”.

Intre timp, chelnerul vine cu aperitivul lui Paunescu, care insa intarzie sa inceapa sa manance. Ii ofer imboldul necesar dar, dupa o scurta ezitare, seful Star Storage il striga pe chelner.

“Fiti dragut! Imi schimbati si mie firul asta de par, din farfurie? Unul blond aveti?!”, spune el, glumind pe un ton…serios. Chelnerul se uita lung, vede firul de par (brunet) ce se iteste semet printre pastai si, cu o usoara plecaciune, ridica farfuria si o ia. Nu vreau sa stiu ce gandeste chelnerul care, spasit, pleaca cu farfuria.

Revenind la subiect dupa intamplarea amuzant-neplacuta (mai rar intalnita intr-un restaurant ce practica preturile gasite in La Cantine de Nicolai), Catalin Paunescu spune ca, daca e sa vorbeasca de dificultatile pe care le intampina in business, finantarea a fost principala problema, dintotdeauna. “Noi ne-am dezvoltat cu banii bancilor, nu am avut o mostenire, nu am castigat la Loto”.

La ora actuala, finantarea este o problema mai mare ca oricand si, din pacate, Paunescu nu este deloc optimist privind atitudinea bancilor. “In urma cu zece ani bancile erau foarte deschise, era perioada de efervescenta, dadeau usor credite desi in Romania niciodata nu s-au dat bani pe planuri de afaceri, intotdeauna s-a vorbit de garantii. De vreo doi ani si jumatate insa este o frica de risc fantastica. Toata lumea isi protejeaza, aparent, scaunul dar e o vorba - «dai in mine, dai in tine, dai in fabrici si uzine!»”.

Chiar si in prezent, Star Storage este dependenta de banci.

Intre timp, rapid, chelnerul vine cu o noua portie de mancare pentru Catalin Paunescu, cerandu-si scuze pentru incident.

Despre antreprenoriatul romanesc – e o apatie foarte toxica!


Seful Star Storage se arata oarecum dezamagit de antreprenoriatul romanesc; el ar vrea sa vada mai multe investitii locale, pe termen lung, legate de Romania.

“Vad antreprenori care isi cheltuie banii pe iahturi in afara tarii. Eu as vrea sa faca bani si sa investeasca in Romania. Eu recomand romanilor sa investeasca in R&D, si as da ca exemplu pe Talpes, de la BitDefender, care este de admirat si de urmat. Este pacat insa ca nu sunt deloc multi ca el, oameni care sa investeasca in tehnologie, in lucruri care se intorc catre client”.

El crede ca Romania duce lipsa mare de oameni care sa vrea sa produca ceva. “In anii ’90 am avut un prim val de antreprenori, existau energie, aspiratii. E, oamenii aceia au ajuns acum pe la 50 de ani. Se simte ca s-au «uzat» unii dintre ei, vad tot mai multa oboseala, tot mai multa uzura datorata problemelor de zi cu zi. Si iar vorbim de lupta pentru finantare. Apoi calitatea forte de munca este destul de redusa si greu de gasit oameni foarte capabili”.

Pastrand tonul mai putin optimist, Catalin Paunescu subiniaza ca vede prea putini tineri cu aspiratii mari – si aici nu se refera la a avea un salariu mai mare sau o masina mai buna ci a incerca sa tinzi catre ceva ce pare extrem de greu, daca nu imposibil, de atins. Pentru asa ceva merita sa lupti, considera el, spunand ca este “o apatie foarte toxica” in piata.

Pentru a treia oara (deja gandeam ca ar putea deveni o obisnuinta!) tin sa subliniez, contrar celor spuse de Paunescu, ca, totusi, antreprenori romani sunt remarcati peste hotare, in tari dezvoltate (Mare Britanie, SUA), si apar din ce in ce mai des articole despre antreprenori autohtoni in cotidiane de succes international.

“Eu cred ca ne imbatam cu apa rece. Nivelul nostru pe zona de creatie valoare, aplicabila, la nivel national, a scazut foarte mult. Vorbesc, repet, de creatie aplicata. Hai sa vedem cati bani s-au facut de pe urma inventiilor romanesti sau inovatii. R&D-ul este la pamant. Eu cred in industria IT ce aduce valoare adaugata, intr-adevar globala”, isi sustine punctul de vedere fondatorul Star Storage.

De altfel Catalin Paunescu, chiar si dupa doisprezece ani de la lansarea business-ului, se considera un antreprenor si mult mai putin “un manager”. Ba chiar, cu modestie, se considera un manager foarte slab. El crede mai mult in leadership. “Eu sunt o persoana intuitiva, pastrandu-mi totusi un ochi pe zona de riscuri. Antreprenoriatul nu este o chestiune stiintifica – daca ar fi asa, matematica…ar fi o cu totul alta lume. E nevoie de putina nebunie, apetit pentru risc mai mare. Noi nu am depasit perioada aceasta”.

Intreb, jumatate in gluma, daca, deci, se simte “un pic nebun” si, razand, spune ca el spera ca nu este asa. “Sper sa am o nebunie calculata! Atunci cand am investit 6 mil. euro in 2009 in data center, toata lumea mi-a spus ca sunt nebun! Nu cred ca a fost o nebunie patologica; cred ca atunci cand faci astfel de pasi este o combinatie intre inspiratie, intuitie, calcule matematice. Am fost convins ca este o investitie buna si cred in continuare asa, pe termen lung. Intr-adevar, pe termen scurt, trebuie sa-ti asumi riscuri”, subliniaza el. Cine investeste insa in moment de criza, are un avantaj major.

Tot in ceea ce priveste managementul, Paunescu explica faptul ca are 14 manageri, situati pe un plan “destul de plat”, comunicarea dintre ei fiind esentiala pentru progresul companiei. Lucrurile, practic, nu s-au schimbat major fata de acum 12 ani.

Statul si deja legendara lui neimplicare in antreprenoriat


El se arata deranjat de “taierile de panglici” pentru investitori strategici multinationale pentru care, pentru 10-15 locuri de munca create, se strange jumatate de Guvern in lumina blitz-urilor, sa dea bine. Pe de alta parte, companii 100% romanesti sunt ignorate si nu vine nimeni sa le felicite desi multe merita. Se face mult tam-tam pentru niste lucruri cu valoare adaugata foarte mica, cu beneficii poate sociale pe termen scurt, si foarte putin tam-tam pentru lucruri strategice pe termen lung.

Statul si cei ce reglementeaza zona financiara, inclusiv Banca Centrala, nu au stiut sa creeze un mediu propice finantarii companiilor romanesti. La ora actuala este “o tragedie ce se intampla”, sunt companii ce mor zi de zi din lipsa de finantare in conditiile in care s-ar gasi solutii pe zona aceasta.

DACA ar exista interes si viziune, evident.

“Pe zona de IT, Guvernul are strategii peste strategii de prin 2004, zona de supercomputing, investitii cu sume fabuloase, intruniri de ministri, o intreaga tevatura. Dar mai nimic nu se concretizeaza! Este, pentru a folosi un cuvant frumos, doar propaganda, nu se intampla nimic. Ma uit la Moldoveni si acolo se intampla lucruri! Acolo au deja infrastructura de cloud guvernamentala, adica ce spunem noi de sase ani ca facem, acolo este deja functional. Toate serviciile publice sunt pe o infrastructura unica”.

Noi “am avut” supercomputing 1,2,3…dar nu s-a facut nimic. eRomania, 1-2, s-a facut partial si cu rezultate indoielnice.

“Am fost la o conferinta pe securitate acum cateva zile si a venit si Ministrul Comunicatiilor Dan Nica. Am auzit aceleasi cuvinte despre strategie, respectiv «o noua strategie» si am simtit ca devin furibund, inlauntrul meu. I-am spus ca executia nu se face doar cu energie si cu bune intentii. Hai sa vedem ce bani s-au alocat pe zona asta si cum o sa-i investim, intr-un timeline bine definit!”.

La un moment dat, isi aminteste Paunescu, un anume “domn ministru” vorbea de 600 de servicii ce urmeaza a fi implementate. Atunci, seful Star Storage chiar s-a enervat, s-a ridicat si i-a spus “domnule, lasati astea sute de servicii! Vrem sa vedem si noi macar UN serviciu activ!”. Este, practic, o propaganda de prost gust si, spune Paunescu, guvernantii chiar ajung sa creada absurditatile acestea, altfel nu isi explica repetarea lor.

Ce ar face cu 10.000 euro?


Renuntand la dialogul (aproape) deprimant despre incapacitatea guvernantilor romani de a sustine investitiile si antreprenoriatul, precum si industria IT per total, ii propun lui Paunescu sa spuna ce ar face el cu 10.000 de euro daca ar fi la inceput de drum.

Raspunsul lui m-a surprins – “m-as duce la mare si la munte, as cheltui banii si apoi m-as angaja”.

“Este un program la Minsterul Economiei cu 10.000 de euro pentru antreprenori. A fost un fiasco si asa le-am spus si eu, intrucat in Romania, doar cu suma aceasta, nu poti face afaceri serioase, de anvergura. 10.000 de euro sunt cheltuielile pe o luna pe un sediu, o secretara, doua computere si un angajat-doi”, considera el.

Varianta pentru idei de valoare este sa obtina bani de la investitori. “Cu bani putini, Alex, nu se poate face treaba desi mi-as dori. Cred in incubatoare de afaceri, dar sumele care trebuie alocate in zona asta sunt mult mai mari. Nu vad un business serios, care sa ajunga la milioane de euro, inceput cu o suma atat de mica. Zona de online, intr-adevar, este diferita, aici se pot face unele chestiuni. Eu cred in spin off-uri, in idei de afaceri ce se desprind din business-uri deja asezate, stabile, care pot sustine ideea incipienta”, considera seful Star Storage.

Si totusi, ce se intampla pozitiv in Romania?


Simt ca dialogul a fost, poate, inclinat mai mult spre partile negative asa ca il rog pe Catalin Paunescu sa imi spuna cel putin un element pozitiv la evolutia tarii – nu neaparat pe economie si IT.

“Cred ca turismul se misca. Eu am redescoperit Romania in ultimul timp. Cred ca agentii de turism privati fac mai mult, am inceput sa vad lucruri. Am vazut, de exemplu, o masina cu Castelul Huniazilor. Cred ca e mai mult initiativa privata – nu vreau sa vorbesc de brandul de tara, de Romania cu frunzulita…”, spune el, zambind.

Asa cum spun aproape toti, infrastructura “este praf”, dar Romania ramane o tara frumoasa.

“Se intampla lucruri pozitive in fiecare zi! Ma bucur cand vad o groapa astupata, un pod in Pipera construit. Din pacate se intampla mai multe lucruri negative si de aici si incarcatura emotionala negativa fantastica, ce vine din politic”.

“Urasc sa pierd! Sunt orientat doar pe castig”


Anterior, Paunescu a spus ca este important ca angajatii dar si managerii sa fie automotivati. Sunt curios cum face acest lucru chiar el.

“Alex, eu urasc sa pierd! Sunt orientat doar pe castig si simt gustul dulce al victoriei. Atunci cand totusi pierd, ratez ceva, totdeauna caut sa vad ce am gresit, sa nu se mai intample. Oamenii puternici daca se impiedica se ridica, se sterg de praf, si merg zambind mai departe”.

El vede totodeauna partea plina a paharului, atitudinea insemnand totul. Nu este vorba de training ci, spune el, asa s-a nascut. “Nu poti prin training sa schimbi radical o persoana, sa-l faci pe un negativist si pesimist convins o persoana vesela si optimista”, considera el.

Este important sa fii insa si foarte realist.

Intre timp, chelnerul imi aduce si mie mancarea – nu multa, dar frumos “aranjata” in farfurie. Ne uram “pofta buna” si, printre bucate, continuam dialogul.

Ce antreprenori apreciaza


Radu Georgescu este scos in evidenta de Catalin Paunescu desi, spune el, nu se simte prea apropiat de felul sau de a face business. “Creez o companie, o vand, trec la urmatoarea, nu se pliaza pe sistemul meu. Eu cred in Star Storage, vreau sa ajunga undeva. Nu vad o listare pe bursa deoarece pana in 2015 mi-am propus sa fac 50 mil. de euro afaceri si cred ca putem sa fim lideri pe tot ce inseamna information management si cloud. Deocamdata ma opresc la cele 5 business unituri si vreau o dezvoltare intensiva a acestora”.

Urmatorii ani vor investi in vanzari/marketing si automatizare a proceselor – zone pe care Star Storage va mai angaja.

Din afara, Steve Jobs este “cel mai bun model de business, desi nu mi-a placut cum s-a trecut de la admiratie la critica dupa moartea sa. Initial a fost un zeu, dupa 2-3 luni, un tiran si un nenorocit. Este de departe cel mai important model de business, dupa parerea mea”.

Seful Star Storage face o paranteza si aduce aminte de cartea “Pierderea Virginitatii” scrisa de Richard Branson. Din ea a invatat ca totul este realizabil, ca nu exista limite, ca este nevoie si de vise dar si putina nebunie. “Oamenii care viseaza la anumite lucruri si trag din toate puterile sunt cei invingatori. Nimic nu se intampla fara sa muncesti, putini sunt oamenii carora le cad lucrurile din cer!”.

Asa cum “sta bine” unui manager ce nu prea are timp, Catalin Paunescu citeste din ce in ce mai putin beletristica. Ultima carte citita este Omul fara chip, biografia lui Putin. “Foarte interesanta!”, exclama el. “Citeam foarte mult in copilarie, adolescenta, facultate”.

Concurenta Star Storage este “pe segmente” – pe data centere este Omnilogic sau IBM, pe zona de arhivare electronica nu prea sunt concurenti inca, fiind doar initiative mici.

Ce ar schimba la el si la business


Paunescu se descrie ca fiind o persoana “agitata”, manager care alearga mult, trebuie sa faca tot timpul ceva si nu poate sta pe scaun. “Daca nu fac ceva, simt ca pierd vremea. Eu sunt multumit cu mine, in general, nu as schimba nimic! Nu stiu daca e rau sau bine”, spune el, zambind.

Business-ul merge bine si daca ar fi sa schimbe ceva, ar fi numele companiei care nu mai reflecta intru totul ceea ce face compania. De altfel, Star Storage se afla in proces de rebranding – in 2013 acesta urmand a fi finalizat.

Am terminat dialogul si masa discutand despre Facebook si Twitter – primul este o oarecare pierdere de vreme si nu ajuta prea mult, daca vrei sa te concentrezi pe rezultate in timp ce Twitter, prin formatul sau, este mai eficient, mai bun, considera Paunescu.

Ne ridicam de la masa cu promisiunea ca imi va trimite cateva fotografii din calatoriile sale dar si cu el pe motor. Imi spune ca si-a lasat masina “la ceva mai mare distanta”, din cauza locurilor de parcare limitate in zona si se ofera sa ma conduca. Metroul mi se pare insa o varianta mai apropiata si, cu prietenie, ne luam la revedere si ne uram succes. “Sa stii ca citesc Wall-Street! Imi plac analizele voastre, articolele originale! Sa fie si mai dese!”, mai spune el, la final.

Cum vi se par perspectivele si ideile lui Catalin Paunescu? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

Nota de plata:

Salat de fasole verde / piept de raț fumé - 46 de lei
Magret de raa – 61 de lei
Ravioli umplute cu ra/ciuperci/ foie gras – 61 de lei
Moelleux au chocolat / glace vanille – 26 de lei
Cafea – 12 lei

TOTAL
209 lei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »


Setari Cookie-uri