Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,7%, intr-o piata unde actiunile SIF Muntenia au coborat cu 5,4% in ziua ex-dividend, iar titlurile SIF Oltenia si Fondul Proprietatea au scazut mai putin, cu 1,2% si, respectiv, cu 2,8%, scrie Mediafax.
Corectiile actiunilor celor trei companii erau de asteptat, avand in vedere ca de regula in data ex-dividend pretul titlurilor scade cu o valoare apropiata de cea a dividendului.

Piata a fost mai animata in a doua parte a zilei, cand preturile celor mai multe actiuni s-au intors pe verde, iar rulajele au inceput sa creasca in special in cazul actiunilor de regula lichide, precum BRD (BRD), Banca Transilvania (TLV), Transgaz (TGN) si titlurile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Banat-Crisana (SIF1).

"Corectiile ex-dividend sub marimea bonificatiei (a dividendului - n.r.) si interesul relativ ridicat pe actiunile blue chip (de regula lichide - n.r.) pot reprezenta o calibrare la mersul general al pietelor financiare. Piata noastra a trecut nu demult prin sedinte de corectii destul de frustrante, cand principalele actiuni mai aveau doua - trei saptamani pana la datele de inregistrare pentru dividende, unde era cazul, in conditiile in care pietele externe evoluau destul de bine. Se putea vorbi de o decorelare la vremea respectiva, ale carei efecte au produs distorsiuni in evolutiile normale", a declarat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La deschiderea sedintei, actiunile SIF Muntenia (SIF4) au scazut cu 15%, insa apoi corectia a incetinit la aproximativ 10%, pentru ca in a doua parte a sedintei sa ajunga la circa 8%.

La inchiderea pietei, actiunile SIF Muntenia au fost cotate la 0,7 lei, pret cu 5,41% sau 4 bani sub sedinta de vineri. Valoarea cu care titlurile au coborat este mai mica decat dividendul brut pe care compania il va distribui din profitul inregistrat anul trecut, de 13,4 bani/actiune (108,1 milioane lei in total).

Operatiunile cu actiunile SIF Muntenia au cumulat 1,4 milioane lei.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au incheiat ziua in coborare cu 1,25%, respectiv cu 1,7 bani, ajungand la pretul de 1,346 lei. Si in acest caz, valoarea cu care actiunile au scazut este mult mai mica decat dividendul pe care societatea il va distribui, de 13 bani/titlu (75,4 milioane lei in total). Tranzactiile cu aceste titluri au cumulat 3,6 milioane lei.

Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au scazut cu 2,87%, respectiv cu 1,9 bani, la pretul de 0,642 lei, pe primul rulaj din piata, de 26 milioane lei (din care trei deal-uri de 3,6 milioane lei). Fondul va distribui dividende in valoare cumulata de 538,6 milioane lei, respectiv un dividend brut de 0,04089 lei/actiune.

Corectiile inregistrate de cele trei actiuni au influentat vizibil indicele BET-FI, acesta coborand cu 0,49%. Indicele BET-FI reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si a titlurilor Fondului Proprietatea.

Totodata, indicele extins BET-XT a crescut cu 1,02%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,71% peste nivelul de la finalul sedintei anterioare.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. In acelasi timp, BET-BK include cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 1,09%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 1,96%.

Trecerea datei pentru dividende a influentat si pretul actiunilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB), acestea scazand cu 1,03%, respectiv cu 19 bani, la 18,24 lei. Bursa va distribui dividende in valoare cumulata de 8,6 milioane lei (1,12 lei/actiune).

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 51 milioane lei (11,8 milioane euro), cu 49% peste rulajul de vineri, de 34,2 milioane lei (7,9 milioane euro). Peste doua treimi din lichiditate a fost asigurata de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (26 milioane lei, din care trei deal-uri de 3,6 milioane lei) si BRD (8,8 milioane lei, din care un deal de 6,7 milioane lei).

Pretul la care a fost realizata tranzactia negociata cu actiunile BRD este apropiat de cel la care au fost efectuate mai multe deal-uri saptamana trecuta.

"Deal-urile realizate in ultima perioada cu actiuni BRD ne arata ca, cel putin acum, un vanzator si-a gasit contrapartea la acest pret si este foarte probabil sa fie rezultatul unor negocieri anterioare. Practic, noi vedem un efect si este mai greu de apreciat daca acesta este un semnal pentru un interes in crestere sau, pur si simplu, este rezultatul unor discutii finalizate cu succes", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 70.000 de lei, valoare de trei ori sub rulajul de vineri, de 208.000 de lei. Dupa inchiderea sedintei, au fost inregistrate in sistemul pietei rezultatele ofertei de preluare de la Lacta Giurgiu (aproape 600.000 de lei), astfel ca rulajul a urcat la 667.000 de lei

Omul de afaceri Catalin Chelu a preluat 9,6% din actiunile Lacta Giurgiu, majorandu-si, astfel, participatia la aproape 73%.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,2%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care consemnau corectii de pana la 0,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri