Bursa a crescut cu 0,94%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au urcat cu 3,45%, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au scazut cu 3,2%, dupa FP a anuntat ca vrea sa vanda un pachet reprezentand 1,77% din actiunile companiei din sectorul energetic.
Fondul Proprietatea a anuntat miercuri ca vrea sa vanda un pachet de 1,77% din actiunile OMV Petrom, cea mai mare companie din Romania, pachet estimat la 445 milioane lei (102 milioane euro) la ultima cotatie bursiera, si nu exclude sa creasca volumul de titluri in functie de conditiile pietei.

Investitorii au reactionat vizibil la anuntul Fondului, astfel ca actiunile FP au urcat cu 2% inca de la deschidere, in timp ce titlurile OMV Petrom au scazut cu aproape 1%. Ulterior, actiunile Fondului Proprietatea au ramas pe crestere cu aproape 2%, in timp ce pretul titlurilor OMV Petrom s-a dus cu pana la 2% sub inchiderea de marti.

"Actiunile FP au crescut in ideea ca Fondul va rascumpara mai agresiv din piata actiuni proprii, ceea ce este interpretat ca semnal pozitiv. Pe de alta parte, titlurile OMV Petrom au scazut deoarece piata se asteapta ca pachetul scos la vanzare de Fondul Proprietatea sa fie tranzactionat cu discount, iar acum unii investitori incearca sa anticipeze pretul la care se va efectua tranzactia", a declarat Grigore Chis, directorul general al SSIF Broker (BRK).

La inchiderea pietei principale, actiunile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,66 lei, pret in crestere cu 3,45%, iar titlurile OMV Petrom au fost in scadere cu 3,2%, la 0,43 lei. Evolutia actiunilor FP a venit pe primul rulaj din piata, de 20,8 milioane lei, in timp ce tranzactiile cu titluri OMV Petrom au insumat aproape 2,4 milioane lei.

Dupa evolutia de miercuri, actiunile Fondului Proprietatea s-au apropiat din nou de maximului istoric atins pe bursa in ziua listarii. Cotatia de miercuri este cu 2,22% sub maximul istoric din ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune. Cotatia de la finalul primei sedinte la BVB a fost de 0,6495 lei.

Anuntul Fondului Proprietatea cu privire la pachetul de actiuni OMV Petrom a venit la doar o zi dupa ce grupul Petrom a anuntat rezultatele financiare inregistrate in primele trei luni. Vanzarile grupului au scazut, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 4%, la 5,78 miliarde lei (1,31 miliarde euro), iar profitul net s-a redus cu acelasi ritm, la 1,33 miliarde lei (303,2 milioane lei).

Majoritatea actiunilor de la BVB au fost tranzactionate la preturi in crestere inca de la deschiderea sedintei, insa corectia inregistrata de actiunile OMV Petrom a incetinit cresterea indicilor bursieri in care aceste titluri sunt incluse.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 1,33%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat nesemnificativ sub inchiderea de marti.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 2,15%. Titlurile FP au crescut cu 3,45%, actiunile a patru dintre cele cinci SIF-uri au inregistrat cresteri cuprinse intre 0,78% si 2,88%, in timp ce titlurile SIF Moldova au incheiat in stagnare.

Indicele extins BET-XT a urcat cu 1,32%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 1,61% peste nivelul de la finalul sedintei anterioare.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. BET-BK include cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 49,5 milioane lei (11,4 milioane euro), valoare cu 12% peste rulajul de marti, de 43,5 milioane lei (10 milioane euro). Aproape doua treimi din lichiditatea de miercuri a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (20,8 milioane lei) si Erste (10,5 milioane lei). Cele mai mari pachete de actiuni Erste au fost transferate la orele 11:45 si 12:00, prin doua tranzactii, fiecare de aproximativ 3 milioane lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 415.000 de lei, valoare cu 37% sub valoarea tranzactiilor realizate marti, de 657.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in scadere cu pana la 0,3%, iar piata de la Londra era in stagnare. Pietele au evoluat indecis inca de la deschidere dupa prezentarea datelor privind evolutia economiilor europene. Franta a intrat din nou in recesiune in primul trimestru, in timp ce Germania a reusit sa evite la limita un al doilea trimestru consecutiv de contractie, insa cu o crestere de doar 0,1%, sub asteptarile analistilor de 0,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri