Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,44%, intr-o piata cu rulaj salvat din nou de deal-uri cu actiuni BRD (BRD) si OMV Petrom (SNP), iar titlurile Condmag si Dafora au urcat cu aproape 15%, ca reactie la estimarea privind revenirea pe profit a grupului Dafora, din care fac parte cele doua companii.

Piata a deschis ziua in stagnare, insa dupa primele minute de tranzactionare a trecut pe scadere usoara. Punctul minim atins de indicele general, BET-C, a fost la scurt timp dupa ora 12:00, cand piata era cu aproape 0,3% sub inchiderea de miercuri. In ultimele doua ore, piata s-a intors usor pe verde, iar punctul maxim al zilei a fost atins chiar la inchidere.

La fel ca in sedinta anterioara, rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni, iar lichiditatea a fost sustinuta in principal de cateva deal-uri cu titluri BRD (14,7 milioane lei) si OMV Petrom (aproape 5,3 milioane lei). Volumele de actiuni BRD si OMV Petrom transferate prin deal-uri au fost foarte apropiate de cele de miercuri, iar preturile au fost usor mai mari.

Deal-urile cu actiunile BRD au fost efectuate la 8,45 lei, cu 0,6% peste cotatia din tranzactiile negociate de miercuri, iar deal-urile cu titlurile OMV Petrom au fost realizate la 0,439 lei, cu 2,09% peste cotatia din transferurile negociate de miercuri.

Astfel, este posibil ca miercuri un broker sa fi strans actiunile pentru unul sau mai multi clienti, in baza unei instructiuni date anterior, iar joi intermediarul sa le fi vandut clientilor titlurile, la un pret ceva mai mare.

"De la inceputul anului au existat constat deal-uri cu actiuni BRD, volumele fiind ceva mai mari in sedinta de miercuri si cea de astazi (joi - n.r.). Cel mai probabil, vanzarile sunt facute de unul sau mai multe SIF-uri (SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia au vandut impreuna in primele doua luni ale anului peste 1,3% din actiunile BRD). Deocamdata este impropriu de prespus ce investitori institutionali au cumparat actiuni BRD. Cred ca interesul pentru aceste actiuni vine din faptul ca exista un potential important de revenire, avand o baza de raportare slaba", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 35,5 milioane lei (7,9 milioane euro), cu 21% sub rulajul de miercuri, de 45 milioane lei (10,1 milioane euro). Mai mult de jumatate din lichiditatea de joi au reprezentat deal-urile cu actiunile BRD si OMV Petrom. Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,4%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,44% peste sedinta anterioara.
Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 0,44%. Indicele extins BET-XT a incheiat pe plus cu 0,24%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,25%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

"Volumele mici din piata sunt o expresie a faptului ca marile companii din economie nu fac pasul spre finantarea prin bursa si ca publicul larg nu foloseste bursa ca alternativa de plasamente. Rulajele vor mai creste doar contextual, cu prilejul stirilor legate de dividende sau alte actiuni corporatiste. Scaderea dobanzilor bancare va conduce, totusi, la o schimbare a comportamentului investitional, in acest context fiind posibil ca multi sa se reorienteze catre plasamentele pe bursa", a declarat pentru Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.

Actiunile Condmag (COMI) si Dafora (DAFR), ambele companii controlate de omul de afaceri Gheorghe Calbureanu, au urcat semnificativ, cu 14,92% si, respectiv, cu 14,68%. Grupul Dafora mizeaza in acest an pe revenirea pe profit, cu castig de 26,9 milioane lei, dupa pierderi consolidate de 155,7 milioane lei anul trecut.

Totodata, afacerile grupului Dafora sunt anticipate sa urce cu 34% in acest an, la 212,1 milioane lei (47,2 milioane euro). Grupul Dafora este compus in principal din firma de foraj si constructii Dafora Medias si construc¬torul de conducte magistrale de gaze Condmag Brasov. Cu actiunile Dafora au fost realizate 499 de tranzactii, de 212.000 de lei, iar titlurile Condmag au consemnat un rulaj de 147.000 de lei, rezultat din 368 de transferuri.

O crestere importanta au inregistrat si actiunile Altur Slatina (ALT), care au avansat cu 14,89%, la 0,054 lei, pe un rulaj de 199.000 de lei. Evolutia a venit dupa ce AGA de la Mecanica Rotes (METY) a decis lansarea unei oferte de preluare la producatorul de piese auto, ambele firme fiind controlate indirect de omul de afaceri Catalin Chelu. Decizia AGA vine in urma unei dispuneri a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru derularea unei astfel de operatiuni.

Citeste si:

    Titlurile Alumil (ALU) au crescut cu 0,73%, la 1,386 lei, dupa ce miercuri au coborat cu 3,78%. Scaderea survenise unei serii de patru sedinte consecutive in care aceste titluri au urcat cu aproape 61%, dupa propunerea de acordare a unor dividende consistente. Producatorul de profile din aluminiu nu a mai distribuit dividende din anul 2010.

    Suma totala pe care compania, controlata de investitori greci, vrea sa o distribuie este de 20 milioane lei (4,4 milioane euro) si este asigurata din profiturile din anii anteriori. Raportat la pretul anterior propunerii de dividend, randamentul dividendului brut era de 72%, dar dupa evolutia din ultimele sedinte, randamentul a ajuns la 46,17%. Randamentul, inca, este cu mult peste dobanzile pe care bancile le ofera la depozite.

    Investitorii au realizat joi de 110 tranzactii cu actiuni Alumil, de aproape 51.000 de lei. Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 172.000 de lei, cu mult sub rulajul de miercuri, de 1,1 milioane lei.

    Citeste si:

      La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris erau in crestere cu 0,1% si, respectiv, cu 0,5%, iar piata de la Londra era in scadere cu 0,2%. Bursele din Ungaria si Bulgaria au crescut cu 0,4% si, respectiv, cu 0,8%, iar pietele din Croatia, Cehia si Polonia au scazut cu pana la 0,9%. Bursa din Ucraina a coborat cu 1,1%, iar principalii indici ai pietei din Rusia, Micex si RTS, au scazut cu 0,5% si, respectiv, cu 1,2%.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



      Setari Cookie-uri