In martie, vremea a fost nefavorabila in cele patru provincii de pe suprafata carora se recolteaza cea mai mare parte a productiei de alune din Turcia: Giresun, Trabzon, Rize si Ordu. Astfel, grindina si inghetul au dus la distrugerea unei parti importante din recolta.

Turcia este cel mai mare producator si exportator de alune din lume, cu o recolta anuala care se ridica la 590.000 de tone. Anul acesta, insa, recolta ar putea sa nu depaseasca 370.000 de tone, potrivit producatorilor turci. Aceasta scadere a ofertei de pe piata a determinat deja o crestere cu 80% a preturilor, scrie Mediafax.

"Anul trecut, pretul unui kilogram de alune se invartea in jurul sumei de 6 lire turcesti (aproximativ 2 euro). Acum, un kilogram de alune a ajuns la 11 lire (aproape 4 euro)", a explicat Nejat Yurur, proprietarul unei companii producatoare de alune din Ordu.

Citeste si:

La randul sau, Ilyas Edip Sevinc, presedintele Confederatiei Exportatorilor din Regiunea Marii Negre, a declarat ca se asteapta la o scadere a vanzarilor. El a precizat ca alunele exportate sunt utilizate exclusiv in industria ciocolatei.

Jumatate dintre exporturile de alune din Turcia merg catre Germania si Italia, unde se afla fabricile Ferrero, detinator al marcilor Nutella si Kinder.

Sursa foto: Ciocolata/Shutterstock.com