Exista toate premizele ca si anul 2014 sa se incheie cu o balanta comerciala pozitiva pentru produsele agro-alimentare, dupa ce anul 2013 s-a incheiat pe plus la acest capitol, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Constantin a amintit ca Romania a reusit in anul 2013, pentru prima data in ultimii 20 de ani, sa aiba o balanta comerciala pozitiva pentru produsele agro-alimentare.
"Exista toate premizele ca si 2014 sa fie cu o balanta comerciala pozitiva. Ar fi un lucru extraordinar, un start extraordinar si un trend foarte bun pentru dezvoltarea agriculturii romanesti sa avem doi ani cu balanta comerciala pozitiva", a mai spus el, potrivit Mediafax.

Ministrul a afirmat ca daca in primele sase luni din 2013 Romania a exportat produse agro-alimentare de 1,8 miliarde de euro, in primele sase luni din 2014 exporturile sunt mai mari cu 200 de milioane de euro. "Toate aceste lucruri ma fac sa cred ca vom reusi si in acest an sa avem balanta comerciala pozitiva", a adaugat el. Constatin a mai spus ca exporturile pe pietele terte, altele decat UE, au crescut cu 75%. Romania a avut anul trecut un excedent comercial de produse agroalimentare, pentru prima data dupa anul 1994, de 324,9 milioane euro, fata de un deficit de 745,5 milioane euro in 2012. Romania a exportat in 2013 produse agroalimentare in valoare totala de 5,09 miliarde euro, cu 1,18 miliarde euro (30,2%) mai mult fata de anul precedent, in timp ce importurile, de 4,77 miliarde euro au depasit cu 2,4% valoarea inregistrata in 2012. Livrarile intracomunitare s-au majorat cu 10,9%, iar exporturile in tari terte au crescut cu 72,4%.

Sursa foto: Flickr/winnifredxoxo

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri