Comisia Europeana a aprobat marti 24 de programe pentru dezvoltare rurala, in valoare totala de 27 de miliarde euro, destinate imbunatatirii competitivitatii sectorului agricol pana in 2020, iar Romaniei i-au fost alocate cele mai mari fonduri, de 8,128 miliarde euro, reprezentand 8,18% din total.

Pe langa Romania, statele beneficiare ale acestor programe sunt Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Germania, Irlanda, Italia, Spania, Suedia si Marea Britanie. Dintre aceste state, Bulgariei i-au fost alocate fonduri de 2,36 miliarde euro (2,38% din total), Cehiei 2,3 miliarde euro (2,32%), iar Croatiei 2,02 miliarde euro (2,04%). Germania va beneficia de fonduri in valoare de 4,31 miliarde de euro, alocate mai multor regiuni, potrivit Mediafax.

"Comisia Europeana a aprobat astazi 24 de programe de dezvoltare rurala destinate imbunatatirii competitivitatii in sectorul agricol al UE, protejarea zonelor rurale si a mediului si consolidarea economica si sociala a comunitatilor rurale pana in 2020", se arata intr-un comunicat al Executivului UE. Potrivit CE, programele adoptate marti vor crea peste 40.000 de locuri de munca in zonele rurale si aproximativ 700.000 de locuri de formare pentru a incuraja inovarea, transferul de cunostinte, practicile agricole durabile si intreprinderi mai puternice in mediul rural.

Prin aceste programe, statele vor avea la dispozitie fonduri in valoare de 27 miliarde de euro din bugetul UE, cofinantate prin alte fonduri publice la nivel national, regional si/sau prin fonduri private. Modernizarea exploatatiilor agricole, sprijinul acordat tinerilor agricultori, gestionarea durabila a terenurilor si imbunatatirea infrastructurilor de banda larga se numara printre actiunile prioritare ale programelor nationale si regionale adoptate.

"Una dintre cele mai importante trasaturi ale conceptului nostru de dezvoltare rurala consta in faptul ca avem prioritati, insa este la latitudinea fiecarui stat membru sau a fiecarei regiuni sa elaboreze un program adaptat provocarilor si oportunitatilor sale. Programele adoptate astazi ofera finantare pentru o serie de proiecte dinamice, care variaza de la proiecte de modernizare pentru agricultura si de incurajare a reinnoirii generatiilor in Croatia si Romania, pana la extinderea conexiunilor in banda larga in zonele cu o densitate scazuta a populatiei din Emilia Romagna si la sprijinul pentru agricultura ecologica in Suedia sau consolidarea gestionarii ecologice a terenurilor la 1 milion de hectare de teren agricol din Irlanda", a declarat comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala Phil Hogan.

Sprijinul pentru dezvoltare rurala este asa-numitul pilon al doilea al politicii agricole comune, care furnizeaza statelor membre un pachet de finantare UE gestionat la nivel national sau regional, in cadrul programelor multianuale cofinantate. In total, sunt prevazute 118 programe in toate cele 28 de state membre, cu sprijin in valoare de 99,6 de miliarde euro din fonduri UE, in perioada 2014-2020, prin intermediul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR), aceste masuri fiind cofinantate prin finantari nationale, regionale si private suplimentare.

Programele adoptate marti cresc numarul proiectelor de dezvoltare rurala aprobate la 51, ceea ce inseamna ca, pana in prezent, au fost aprobate programe in valoare de peste 62 miliarde de euro (aproximativ 62,4 % din buget).

Noul Regulament privind dezvoltarea rurala pentru perioada 2014-2020 abordeaza sase prioritati economice, de mediu si sociale, iar programele includ obiective clare care stabilesc realizarile urmarite. In plus, pentru a coordona mai bine actiunile si pentru a maximiza sinergiile cu alte fonduri structurale si de investitii europene (ESIF), s-a incheiat cu fiecare stat membru in parte un acord de parteneriat in care se prezinta strategia generala pentru investitiile structurale finantate de UE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Setari Cookie-uri