Daca in anii 1950-1960 efectivul de porci din rasa Mangalita depasea un milion de capete, in prezent ar fi de numai 30.000 de exemplare la nivel national. Insa, numarul lor este in crestere in conditiile in care tot mai multi romani au aflat de avantajele carnii acestei rase, supranumite si ”porcul-somon” sau ”maslina pe patru picioare”.

”Este o afacere care isi reintra in drepturi pe masura ce romanii inteleg faptul ca slanina, cel mai cautat produs din porcul de Mangalita, are colesterol pozitiv. Ea contine pana la 70% acizi grasi nesaturati, care se gasesc si in uleiul de masline sau grasimea de peste somon”, a explicat pentru wall-street.ro Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Porci Mangalita, care detine la randul sau o ferma in Lapusel, Maramures.

Acesta povesteste ca, inainte de anii ’70, in Romania exista un efectiv de porci Mangalita care se apropia de un milion de capete, cele mai mari crescatorii existand in zona Deltei. Dupa aceasta perioada a inceput insa ”decimarea” acestei rase prin aparitia cooperativelor si importul unor rase straine precum Landrace sau Marele Alb. ”Romanii incep sa redescopere gustul carnii de porc de calitate. Inainte se dadeau cate doi porci de familie, dintre care unul era contractat de stat. Taranii s-au uitat mai degraba la rasele straine pentru ca ele acumulau greutate mai repede”, spune Tataran.

porci Mangalita

Afacere cu porci Mangalita: cat este de rentabila

In prezent, o ferma de porci din rasa Mangalita poate fi rentabila daca are un rulaj anual de 150-200 de capete, fara activitatea de procesare. Pretul unui purcel de 8-10 saptamani este de 200-250 de lei. Rasa de Mangalita are o perioada de crestere de doi ani, greutate optima pentru valorificare fiind de 115-120 kg (atunci procentul de grasime este de 50%). Pretul carnii de porc de Mangalita porneste de la 20 de lei/kilogram.

”Cel mai cautat produs este slanina de Mangalita, pe care noi o pregatim cu sare, rozmarin si alte condimente. Slanina are colesterol pozitiv – contine pana la 70% acizi grasi nesaturati care se regasesc si in uleiul de masline sau grasimea de peste somon”, adauga Ioan Tataran.

Un alt avantaj al acestei afaceri il constituie faptul ca reprezinta o rasa nepretentioasa, fiind usor de crescut si rezistenta la boli. ”Nu exista riscuri pentru acest tip de afacere, este nevoie de spatiu de miscare, in rest mananca foarte bine pe langa cereale si resturi din bucatarie, frunze, iarba, ghinda. Eu nu am aplicat tratamente purceilor si au evoluat foarte bine”, declara Tataran.

In afara achizitiei purceilor, la investitia initiala se adauga costurile cu amenajarea adapostului (circa 5.000 de lei) si a unui spatiu de miscare de 1.000 mp, imprejmuit de gard (2.000 de lei).

Cei mai mari crescatori de porci Mangalita sunt ungurii, care exporta cu succes pe piata vest-europeana si in Japonia. Doar in Franta pretul unui kilogram de jambon de Mangalita ajunge la 165 de euro. ”La noi nu este reglementata ferma in regim de crestere semideschis, iar subventia pentru crescatorii de porci Mangalita ar trebui pusa la punct, intrucat este mult prea mica. Investitia se recupereaza si ea in 10-15 ani, nu este o afacere in care te imbogatesti peste noapte”, a completat Ioan Tataran.

Foto: Carmangeriatoto.ro

Descopera mai multe idei de business pe Raftul cu Afaceri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri