Cumparatorii de terenuri agricole in Romania sunt atrasi de preturile atractive comparativ cu terenurile de acelasi nivel calitativ din Europa de Vest. Astfel, in perioada 2011-2015 agentia pe care o conduce a oferit consultanta in realizarea unor tranzactii cu peste 15.000 de hectare de teren agricol, aceasta insemnand, in medie, 3.000 de hectare/an, puncteaza Marius Schiopota. Printre activitatile pe care Hitch&Mosher, un business de circa 3,7 mil. lei la nivelul lui 2015, le ofera se numara operatiuni de prospectare, vanzare-cumparare, comasare sau arendare.

Clientii cu care agentia a colaborat sunt deopotriva entitati romanesti, active in principal in piata agro-alimentara, care achizitioneaza terenuri pentru integrarea activitatii de productie, dar si fonduri de investitii importante, care vin dinspre Europa de Vest.

“Clientii investitori sunt, in general, interesati de achizitionarea unor suprafețe mari de teren, din perspectiva randamentului investitional pe care il obtin – si ne referim aici la investitori de calibru, romani si straini, la diverse companii private, care isi propun o integrare pe verticala, in ceea ce priveste materiile prime. Cea mai mare suprafata tranzactionata in ultimii ani, in beneficiul unui astfel de client, a fost de 2.000 de hectare”, afirma Marius Schiopota.

Citeste si:

In prezent, preturile medii de tranzactionare sunt cuprinse intre 2.000 si 7.000 de euro pe hectar, valori ce sunt determinate de gradul de comasare al terenurilor, de situatia cadastrala a acestora, de existenta logisticii necesare pentru o agricultura performanta si de calitatea naturala a terenului.

Pe de alta parte, una dintre problemele cu care se confrunta cei care doresc sa achizitioneze un teren agricol este faptul ca un procent de aproximativ 30% din aceste terenuri nu detin situatia cadastrala si intabularea realizate.

Cei mai mari investitori in terenuri agricole in Romania

Potrivit Institutului National de Statistica din cei peste 238.000 km patrati, cat este suprafata tarii, aproximativ 63% este reprezentata de teren arabil pe care se cultiva preponderent grau si porumb. Cele mai mari companii cu investitii straine din agricutura care si-au deschis afaceri in Romania isi desfasoara activitatea preponderent in zona de trading, adica cumpara materii prime de la fermierii romani pe care le exporta in alte tari, cum se intampla in cazul Cargill, Ameropa, Expur sau altele, desi exista si investitori straini cu sistem integrat de productie, cum se intampla in cazul chinezilor de la Smithfield, cel mai mare procesator de carne de porc la nivel mondial, care au 52 de ferme active de crestere a porcinelor in judeteleTimis si Arad si abator propriu.