Investitorii romani si straini au cumparat, in primele noua luni ale acestui an, terenuri cu o suprafata totala de peste 60 de hectare, in cadrul a 24 de tranzactii care au insumat 170 de milioane de lei, potrivit companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox. Suprafata acestor terenuri permite a constructia a circa 8.000 de locuinte, 180.000 de metri patrati de spatii de birouri, precum si spatii comerciale.

Similar ca in 2017, dezvoltatorii romani au fost cei mai activi, in contextul in care acestia au fost responsabili pentru peste 50% din volumul tranzactionat. Alaturi de ei, au mai cumparat in acest an terenuri in Bucuresti investitori din Israel (AFI Europe, Hagag), Belgia (Mitiska, Speedwell), Turcia (Opus Land) sau Germania (Kaufland, REWE, Lidl).

"Asa cum anticipam, 2018 se dovedeste a fi un nou an bun pentru piata terenurilor din Bucuresti, cu cerere venind dinspre toate sectoarele cheie ale pietei imobiliare. Cu atat mai imbucurator este faptul ca au fost tranzactionate terenuri mari in toate zonele orasului pentru realizarea unor proiecte care speram sa contribuie la imbunatatirea imaginii generale a orasului, dar si a conditiilor de viata, a mediului de lucru si a experientelor de shopping", a declarat Alexandru Mitrache (foto), head of land development.

Printre cele mai mari tranzactii realizate in 2018 se numara preluarea de catre AFI Europe a unui teren de patru hectare adiacent mallului AFI Palace Cotroceni, vanzarea fostei platforme Helitube de noua hectare din Colentina catre grupul belgian Mitiska, achizitia de catre One United a unui teren de 2,6 ha de pe malul lacului Floreasca sau tranzactia prin care Speedwell a cumparat un teren de 4,6 ha in zona Jandarmeriei - Baneasa.

Atat ca suprafata tranzactionata, cat si ca valoare, sectorul rezidential continua sa fie principalul sector care genereaza cerere pentru terenuri. Acest lucru se datoreaza, pe de o parte, nevoii neacoperite de unitati locative, sustinuta intr-o proportie semnificativa de programul Prima Casa, cat si de TVA-ul redus la 5% pana la pragul de 450.000 lei, iar pe de alta parte cresterii economice, a salariilor si a deschiderii bancilor catre finantarea imobiliara.

Segmentul de spatii de birouri a fost si el impulsionat de apetitul unor jucatori noi pe piata de investitii, atat straini cat si romani, astfel ca dezvoltatorii sunt in continuare motivati sa livreze noi produse pe piata, si in acest scop si-au securizat noi locatii atat in zonele consacrate, dar foarte important, si in zone noi, precum Tineretului sau Pajura - Bucurestii Noi. Printre dezvoltatorii care si-au securizat terenuri pentru noi proiecte de birouri se numara AFI Europe, Portland Trust, Globalworth sau Speedwell.

In ceea ce priveste segmentul de retail, ca urmare a tranzactiilor semnate in acest an, se prefigureaza dezvoltarea unui nou parc de retail in Colentina, extinderea centrului comercial AFI Palace Cotroceni, dar si constructia unui nou hipermarket Kaufland in nordul Capitalei, o zona mai putin acoperita de retailerul german.

Cushman & Wakefield Echinox este una dintre cele mai mari firme de consultanta imobiliara de pe piata locala, activand in toate segmentele pietei imobiliare. Departamentul de Land Development al companiei a tranzactionat in primele 9 luni ale acestui an terenuri din Bucuresti cu o suprafata cumulata de peste 60.000 de metri patrati si o valoare de aproximativ 20 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri