”Ideea de baza este ca produsele din zona de munte, e vorba de carne si produse din carne, lapte si produse lactate, oua, miere si diverse siropuri si plante sa poata fi etichetate ca produse montane si astfel sa consfiinteasca si prin etichetare calitatea deosebita a acestor produse”, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, conform News.ro

30% din suprafata tarii si circa 3,2 milioane de locuitori traiesc in zonele de munte care acopera in Romania.

”Credem ca este extrem de binevenita aceasta initiativa europeana pe care in sfarsit reusim si noi, in Romania, s-o punem in practica”, adauga Achim Irimescu, cu precizarea ca cei interesati isi vor putea eticheta produsele, iar valoarea adaugata a acestora va fi cu totul alta si vor avea un profit mai mare.

”Este vorba despre produsele care se obtin de la animalele care doua treimi din viata traiesc in zona de munte, iar in cazul animalelor in transhumanta 25% din perioada in care traiesc trebuie sa se petreaca pe munte. Laptele si ouale trebuie integral sa fie obtinute de la animale care traiesc in zona de munte”, a subliniat ministrul Agriculturii

Citeste si:

In alta ordine de idei, Irimescu a tinut sa precizeze ca este extrem de important pentru ministerul pe care il gestioneaza ca lucrurile sa fie gandite si facute in asa fel incat, o data cu aplicarea acestei perevederi, sa nu fie adaugata foarte multa birocratie.

”Prevederea aduce ceva birocratie, dar este extrem de important pentru noi sa nu incarcam si asa o birocratie existenta in domeniul agriculturii”, a aratat Irimescu.

Ministrul Agriculturii a mai adaugat ca in perioada mandatului de comisar pentru agricultura si dezvoltarea rurala, premierul Dacian Ciolos a fost promotorul introducerii noilor regului la nivel european privind etichetarea distincta, facultativa a produselor alimentare care sunt produese si prelucrate in zonele montane. Ministerul Agriculturii va fi autoritatea competenta responsabila cu verificarea conformitatii datelor cuprinse in caietul de sarcini in vederea acordarii dreptului de utilizare a etichetei ”produs montan”.

Sursa foto: Elena Elisseeva / Shutterstock