Creditarea in mediul rural reprezinta in continuare o provocare pentru jucatorii din sistemul bancar. Aparitia unui numar din ce in ce mai mare de antreprenori ce dezvolta, cu ajutorul fondurilor europene cat si cu fondurile proprii, afaceri cu potential, a starnit interesul bancilor care au creat produse adaptate la nevoile acestora.

Mai multi jucatori din piata au detaliat la solicitarea wall-street.ro sau prin comunicate de presa emise in aceasta saptamana care sunt planurile de finantate pentru agricultori.

Patria Bank: Finantari de peste 27 de milioane de euro pentru agricultori in 2016

Bancherii de la Patria Bank finanteaza agricultorii de peste 10 ani, dar o crestere a cererii a fost observata in ultimii doi ani.

“Creditam agricultori de peste 10 ani, iar in ultimii doi ani am vazut o crestere a cererii, pe fondul cresterii interesului spre dezvoltare a agricultorilor si a segmentului agro in general. Am finantat peste 2.400 de agricultori in 2016 cu mai mult de 27 milioane de euro", spun oficialii Patria Bank.

In ceea ce priveste creditele de valoare mica si medie, creditele legumicole acordate producatorilor agricoli individuali ar fi cele mai raspandite din cele acordate de Patria Bank in mediul rural. In ceea ce priveste agricultura mare, fermele bine dezvoltate recurg la credite de sute de mii de euro per client.

“Daca vorbim de credite de valoare mica si medie, creditele legumicole acordate producatorilor agricoli individuali sunt poate cele mai raspandite pe care le oferim. Suntem prezenti in marile bazine legumicole, printre care, Motatei, Izbiceni, Targu Frumos, Vidra, Fierbinti, Baleni si Matca atat cu punct de vanzare prin Patria Bank cat si prin IFN-ul Patria Credit", precizeaza cei de la Patria Bank.

Un credit solicitat frecvent de catre agriculori este creditul EASI, lansat de catre banca, inainte de fuziunea cu Carpatica, printr-un program european de finantare. Acest credit nu are garantii percepute si este atat pentru investitii, capital de lucru, cat si pentru nevoi mixte.

Am discutat cu cei de la Patria Bank si despre felul in care decurge procesul de creditare a clientilor din zona rurala. Acestia ne-au vorbit despre provocarile pe care le intampina si despre o serie de motive care duc la ingreunarea procesului de finantare in aceasta zona.

"Din practica noastra si din feedback-ul fermierilor pe care ii cunoastem, cel mai invocat motiv este neintelegerea afacerii agro de catre banca. In cele mai bune cazuri, bancile revin cu intrebari suplimentare si solicita informatii aditionale, ca urmare a neintelegilor referitoare la ciclul de productie sau legate de necesitatea achizitiei unui anumit tip de utilaj. Un alt motiv ar putea fi explicarea insuficienta a produsului de finantare de catre bancher sau propunerea de produse bancare pre-existenta, desi afacerea agro are un puternic caracter sezonier, ceea ce este, in ultima instanta, tot consecinta a neintelegerii afacerii si a ciclurilor de incasare”, au precizat oficialii Patria Bank.

Tot in cadrul motivelor care pun in dificultate procesul de creditare in zonele rurale, cei de la Patria Bank aduc in discutie si analiza financiara realizata de catre banci.

“Un alt motiv care ar duce la ingreunarea relatiei dintre fermier si banca ar fi analiza financiara strict pe cultura trecuta, nu intotdeauna relevanta, fata de analiza structurii de culturi viitoare. Acesta este un motiv care este legat de felul in care gandeste banca, din perspectiva analizelor prudente, de control al riscurilor bazandu-se pe fapte dovedite. Insa, de multe ori anul anterior nu reprezinta cea mai buna prognoza pentru a intelege cash flow-ul aferent culturii viitoare", afirma acestia.

Un ultim motiv invocat de catre reprezentantii bancii este flexibilitatea diferita a bancilor fata de incasarile intarziate ale fermierilor. Din experienta dezvoltata in acest sector, oficialii afirma ca agricultorii trebuie intotdeauna sa isi calculeze toate optiunile, pentru a vedea ce avantaje prezinta fiecare.

“Ca agricultor trebuie sa calculezi ce avantaje ai daca te finantezi cu credit furnizor de la cel care iti ofera inputuri sau cat poti castiga de la furnizor ca discount daca platesti pe loc, luand credit de la banca, si daca acest discount e suficient pentru a plati costurile creditului si pentru a obtine si o marja de profit, tinand cont de faptul ca rata la banca trebuie sa o platesti 100% la scadenta, in cazul in care nu vrei sa intri in restanta si sa risti ca istoricul negativ de rambursare sa-ti afecteze posibilitatea sau costul creditelor viitoare", completeaza specialistii Patria Bank.

CEC Bank: Finantari de 2,5 miliarde de lei prin APIA in 2008-2016

Despre activitatea bancilor in mediul rural am vorbit si cu cei de la CEC Bank. Acestia ne-au comunicat ca in cadrul programelor de finantare derulate in parteneriat cu APIA, acestia au acordat in perioada 2008-2016 finantari de 2,5 miliarde lei, cu ajutorul a aproximativ 500 de unitati teritoriale situate in mediul rural.

Dobanzile practicate in cazul creditelor APIA sunt calculate de catre cei de la CEC Bank in functie de indicele de referinta public ROBOR 6M, la care se adauga o marja de dobanda de 1,95%. Astfel, avand in vedere valoarea ROBOR 6M de circa 1%, dobanda aferenta acestor produse este de aproximativ 3% pe an. Comisionul de acordare este de 0,95%, aplicabil la valoarea creditului acordat si perceput la acordarea creditului.

Saptamana aceasta, alte 3 banci au trimis informari prin intermediul unor communicate de presa referitoare la ultimele produse financiare oferite agricultorilor, respectiv BCR, BRD si UniCredit Bank.

BCR

BCR ofera fermierilor din Romania finantari de pana la 80%, in baza subventiilor APIA, in cadrul Schemei de plata unica pe suprafata(SAPS), Platilor Redistributive, Platilor pentru practicile agricole benefice pentru mediu si clima, cat si in cadrul Masurilor compensatorii de dezvoltare rurala aplicabile pe terenurile agricole. Micii fermieri pot obtine aprobarea intr-o singura zi, in urma conventiilor incheiate de catre banca cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si Fondurile de Garantare, conform comunicatului de presa emis de catre banca.

“Agricultura a redevenit unul dintre domeniile-cheie in Romania, iar acest lucru se vede deja in cifre, in conditiile in care, spre exemplu, anul acesta tara noastra a fost declarata primul exportator de cereale al Uniunii Europene.”, a declarat Loredana Rautu, Sef Departament Programe de Finantare in cadrul BCR

Pentru acest tip de credit, rambursarea si plata dobanzii se fac intr-o singura transa, ulterior incasararii subventiei. Dobanda se calculeaza folosind o marja de dobanda de 2 puncte procentuale peste indicele ROBOR 6M si un comision de acordare de 1%.

BRD

La BRD, fermierii beneficiari de subventii pe hectar (SAPS), de plati redistributive, pentru inverzire, precum si beneficiarii masurilor compensatorii de dezvoltare rurala, vor putea accesa credite-punte de la BRD Groupe Societe Generale in valoare de pana la 80% din suma de incasat de la APIA, cu o marja de dobanda de 2 puncte procentuale peste indicele ROBOR 6M si cu un comision de acordare de 1%, se arata in comunicatul de presa emis de catre banca.

UniCredit

Conventii cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Fondurile de Garantare au fost semnate si de catre UniCredit Bank care ofera in baza acestora finantari pentru fermieri in vederea efectuarii lucrarilor agricole, categoria de beneficiari pentru care acorda finantare aferenta subventiilor campaniei 2017-2018 fiind persoanele juridice care desfasoara o activitate in calitate de utilizatori legali ai suprafetelor de teren agricol, potrivit legislatiei in vigoare, se arata in comunicatul de presa emis de catre banca.

Dobanda maximala a facilitatilor este ROBOR 6M + 2%, istoricul de incasare a subventiilor si cererea unica de plata depusa la APIA reprezentand documente de analiza in vederea obtinerii creditarii specifice. Valoarea finantarii acordate este de maxim 80% sub masurile aferente cererii de plata depuse la APIA.

Sursa foto: By Ljupco Smokovski

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri