Gabriel Achim a infiintat in urma cu trei ani o plantatie de zmeura si mure in judetul Calarasi in urma unei investitii de 5.000 de euro. O astfel de afacere poate genera vanzari care ajung anual la 50.000-60.000 de euro pe hectar. Antreprenorul a detaliat pentru wall-street.ro de ce ai nevoie pentru a incepe un astfel de business.

Gabriel Achim a investit 5.000 de euro intr-o plantatie cu mure si zmeura, amplasata in judetul Calarasi. A plecat de la 3.000mp si a ajuns in prezent la 2,7 hectare doar cu zmeur si mur. Suma a vizat pregatirea terenului, achizitionarea butasilor si drajonilor, spalierilor si sarmei pentru plantare. In plus, antreprenorul a utilizat acesti bani si pentru forarea unui put pentru verile secetoase.

De cat teren ai nevoie pentru a incepe cultura de zmeura si mure

Acesta afirma ca, pentru a avea o afacere profitabila, cei interesati trebuie sa plece de la minim 2.000 mp si pot ajunge pana la cateva hectare de teren. Pentru cei 2.000 mp sunt necesari 1.800 de drajoni de zmeur sau 900 de butasi de mur. Costul pentru un drajon de zmeur este de 2-3 lei (pretul difera in functie de soiuri – polka, veten, cayuga, opal, rubin, citrya), respectiv 4-5 lei pentru un butas de mur (thornfree si navaho). Materialul saditor poate fi achizitionat si din pepiniera din orasul Fundulea sau de pe site-ul companiei.

Plantatie zmeura

Plantarile se realizeaza din luna lui octombrie pana la sfarsitul lui noiembrie sau primavara, de la sfarsitul lui februarie-martie si putin din aprilie. Terenul trebuie pregatit in prealabil (discuire), agricultorul fiind nevoit sa ia in calcul, ca si cost adiacent, si forta de munca pentru plantare (la 2.000 mp sunt necesari circa trei oameni pentru doua zile).

Citeste si:
(P) Telekom Romania, cea mai sigura retea de comunicatii in business
(P) Telekom Romania, cea mai...

Gabriel Achim sustine ca nu vorbim de o cultura pretentioasa. Pana la recoltare, cultura trebuie stropita preventiv pentru boli si mana. Cultura va intra pe productie la capacitate maxima din anul trei, fructele putand fi valorificate prin contracte cu lanturi de cofetarii, patiserii, hipermarketuri, dar si prin intermediul ”angrosistilor sau a gospodinelor”.

Cat costa un kg de zmeura/mure

Cel mai bun pret per kilogram in cazul zmeurei poate fi obtinut la inceputul lunii iunie sau la sfarsit de august-septembrie (15-16 lei per kg), in timp ce in privinta murelor pretul cel mai ridicat poate fi obtinut in iulie si la final de august-septembrie (17 lei/kg).

Zmeura

In prezent, plantatia detinuta de Gabriel Achim produce aproximativ 10-12 tone de zmeure si 15 tone de mure. Antreprenorul mai detine langa ferma un hectar de teren pe care intentioneaza sa planteze in primavara capsuni.

Citeste si:
Miele a ajuns la afaceri de 4,16 miliarde de euro, in crestere cu 1,5%
Grupul Miele continua...

”Acum am investit in site deoarece am observat pe parcursul timpului ca suntem mult mai usor de gasit prin intermediul Internetului. Am fost contactati de oameni din toata Europa. Am discutat ceva contracte pentru export”, a adaugat Gabriel Achim.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »Citeste si
Romania poate progresa printr-o mai buna utilizare a fondurilor UE