Odette Costea a decis sa faca trecerea de la meseria de baza, inginer mecanic de utilaje de constructii, la patiser si cofetar, intrand in domeniul culinar, unde mirosul de bezea si ciocolata umple atelierul din Bucuresti. Quiche-urile sarate si crocante si tartele cu fructe, ciocolata sau bezea sunt produsele in jurul carora s-a construit afacerea Chez Odette, care mizeaza pe online, targuri si evenimente pentru vanzari.

Pana sa ajunga la propriul atelier cu quiche-uri si tarte cu specific frantuzesc, Odette Costea a gestionat, impreuna cu sotul ei, mai multe firme cu domenii diferite de activitate, de la logistica de transporturi agabaritice la utilaje de constructii si macarale. Chez Odette a fost deschisa la inceputul anului 2017, cand Odette, inginer mecanic de utilaje de constructii, la baza, a decis sa isi transforme placerea de a gati intr-o mica afacere.

"De cand ma stiu m-am relaxat gatind. In liceu, cand aveam teze sau dadeam treapta, apoi in facultate, in sesiune, intre examene si apoi cu prietenii, familia si colegii de birou, faceam mese la care nu erau niciodata mai putin de 30 – 40 de oameni. Mama mea gateste, de asemenea, foarte bine si multe dintre retetele mele au ceva in compozitie care imi aminteste de mancarurile sau prajiturile ei", povesteste Odette.

Pentru a-si diversifica retetele, Odette a participat la mai multe cursuri in domeniul culinar. Pregatea, in weekend, alaturi de alte colege, sub indrumarea unui chef neamt cu o stea Michelin, antreuri, feluri principale si desert, apoi savura ce iesea din mana ei. Ulterior, a inceput sa mearga la cursuri cu teme specifice: patiserie frantuzeasca, macarons, tarte si quiche-uri si a urmat o scoala de baza pentru bucatari.

Materia prima pentru prajituri o procura din magazine de specialitate, supermarketuri, piete si de la diversi furnizori.

"In primul rand, in 2016, ne-am facut o cultura de afine, zmeura si mure, pe pamanturile bunicilor sotului meu. Acolo avem si livezi de meri si pruni. Am deschis un punct de lucru la casa bunicilor din Costesti, langa Horezu, iar cumnata mea se ocupa de productia si recoltarea fructelor. Si mai pune si cateva razoare de praz pentru ca la quiche-uri, prazul e nelipsit. Suntem si olteni si francezi, in acelasi timp", spune Odette.

In prezent, in atelierul de pe strada Sapte Drumuri, din sectorul 3 al Capitalei, lucreaza trei persoane: Odette, cea care vine cu retetele si acopera partea administrativa, o bucatareasa cu experienta si o colega care se ocupa de mentinerea laboratorului. Cand participa la targuri, echipa se mareste si familia sare in ajutor.

Bani pentru o afacere dulce si sarata

Initial, s-au investit 25.000 de euro in afacere, iar suma a crescut pana in prezent, fiind necesari bani pentru achizitia de echipamente, acoperirea cheltuielilor lunare administrative, sustinerea salariilor angajatilor si participarea la cursuri.

Prin programul Start Up Nation din 2017 a primit o parte din suma de bani pentru care a aplicat, cu care a cumparat cateva instrumente. Din banii personali a achizitionat tot ce mai avea nevoie, printre care si o masina de facut tarte, care a costat 2.600 de euro.

"La inceput am investit circa 25.000 de euro, dupa care, ca sa putem sa ne mentinem, in fiecare luna "aduceam de acasa" circa 5.000 de lei. Si totul a continuat asa pana in decembrie 2018", spune Odette.

Vanzarile in online, la targuri si evenimente

Pentru ca produsele nu sunt expuse intr-un loc al lor, atelierul fiind exclusiv pentru productie, vanzarile de tarte si quiche-urile vin din online, evenimente si targurile artizanale. "In general, noi targetam evenimentele, dar si livrarile catre cafenele de specialitate. Nu pot spune procente exacte (n.r. de valoare a vanzarilor), dar cred ca au proportii egale. Cafenelele au comenzi mai mici, dar sunt constante, saptamanale, pe cand evenimentele sunt mai rare, dar cu cifre mult mai mari", spune Odette.

Vanzarile la targuri difera in functie de cat de bine promovate si organizate sunt acestea. "Sunt targuri la care am ramas fara mancare si am mers inca de trei ori sa mai gatim, sau sunt targuri la care ne-a ramas mancare cu care am hranit un intreg azil de batrani", spune bucatareasa.

Pentru comenzile online, care sunt livrate, exista un minim de comanda de 70 de lei, dar au existat comenzi pentru petreceri si aniversari care au depasit 1.000 de lei. "La targuri insa, am avut oameni care au venit hotarati sa guste din toate quiche-urile si tartele si au cumparat cate o felie din fiecare ajungand la bonuri si de 800 de lei; sau momente in care brusc aproape ca ni s-a golit standul pentru ca o pereche, care ne-a urmarit postarile de pe Facebook, a venit special sa-si ia toata mancarea pentru o aniversare, de la noi, de la targ", povesteste Odette.

Pentru anul 2019, ar fi ideal sa ajunga la vanzari de 500.000 lei si sa gaseasca un spatiu unde clientii sa aiba posibilitatea sa vina si sa guste din quiche-urile calde sau din tartele aromate, cu fructe, ciocolata sau bezea. Mai mult, Odette vrea sa isi mareasca echipa si sa angajeze un patiser si un chef cu experienta si sa promoveze in continuare in mediul online conceptul de Quiches&Tarts Bar.

Sursa foto: Facebook Chez Odette

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri