Pe bursa de la Chicago, pretul graului a atins minimul ultimului deceniu, dupa ce vineri a coborat cu 4,4%, la 3,83 dolari/busel (140,73 dolari/tona, 1 tona=36,744 buseli). Cotatia este cea mai redusa incepand din septembrie 2006 si cu 71% sub pretul din 2008. Organizatia International Grains Council estimeaza la nivel global o productie record de 743 milioane tone de grau, in urcare cu 1% fata de anul trecut, potrivit Financial Times.

In SUA si Rusia, doi exportatori de top, productia este atat de ridicata incat fermierii au ramas in multe cazuri fara spatii de depozitare in silozuri. Singurul mare producator care a consemnat anul acesta o scadere puternica este Franta, tara in care ploile abundente au stricat recolta.

In medie, o persoana consuma anual 67 de kilograme de grau pe an, potrivit datelor FAO (Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura). Graul este utilizat si ca furaj pentru animale, precum si pentru productia de etanol. Pentru anul in curs, productia ar urma sa fie cu 10 milioane de tone peste cererea estimata.

In timp ce pe piata per ansamblu a graului oferta depaseste cererea, pe un segment al acesteia, cel al graului pentru panificatie, evolutia este in sens invers, potrivit Financial Times.

Romania, recolta record de grau

Agricultorii au inregistrat in acest an o productie de grau in crestere cu 15%, la 8,5 milioane tone, insa incasarile le-au scazut chiar si cu 20%, din cauza traderilor care au pus presiune pe pret, a declarat recent pentru News.ro presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu.

“E o recolta buna, mai buna decat anul trecut, cu vreo 15%. Aceasta crestere se datoreaza si tehnologiei aplicate, dar si conditiilor meteo prielnice pentru aceasta cultura”, potrivit presedintelui LAPAR, care precizeaza insa ca, in schimb, a scazut pretul la producator chiar si la 0,45 lei.

Citeste si:

Presedintele LAPAR spune ca traderii sunt cei care castiga de fapt, iar desi productia a crescut, incasarile producatorilor au scazut.

Datele oficiale au aratat ca, in 2015, productia de grau a Romaniei a crescut cu 3,5% fata de anul anterior, pana la 7,85 milioane de tone, desi suprafata cultivata s-a redus cu 3,3%.

In ciuda scaderii productiei, exporturile de grau romanesc sunt estimate sa se majoreze la 3,9 milioane de tone in sezonul iunie 2016-iunie 2017, de la 3,75 milioane de tone in sezonul actual.

Principalul client al Romaniei este Egiptul, cel mai mare importator mondial, care a cumparat 600.000 de tone de grau romanesc doar in a doua jumatate a anului trecut.

Sursa foto: Pixabay