”Cultura de rapita arata foarte bine este in faza de umplere a bobului. Anul acesta va fi o recolta de rapita buna, chiar foarte buna”, a declarat, pentru News.ro , consilierul din cadrul Asociatiei Fermierilor din Romania (AFR) Ion Cioroianu, care se asteapta la o productie medie de 2,5-3 tone de rapita la hectar, conform News.ro.

In schimb, unele culturi de orz au inregistrat pagube din cauza vantului si a gerului.

Fermierul Stefan Poienaru din zona Fetesti se asteapta in acest an sa obtina o recolta de 5 tone de grau la hectar.

Productia de grau a crescut anul trecut cu 4% comparativ cu 2015, pana la 8,28 milioane de tone, nivel-record pentru Romania, inregistrand o medie de peste 4 tone la hectar.

Recolta de rapita a crescut in 2016 cu aproape 38% fata de anul anterior, ajungand la 1,2 milioane de tone, cu o medie de peste 2,7 tone la hectar.

Citeste si:

Totusi, inghetul si zapada care s-au asternut peste terenurile agricole din Romania la inceptul acestui an au avut un impact negativ asupra legumelor si pomilor fructiferi.

“Am avut mari probleme cu pomii, cel putin pe zona de zona sud-est si si est ,din cauza zapezii si a viscolului din aprilie”,a afirmat Cioroianu.

Astfel, reprezentantii agricultorilor estimeaza ca productia de legume din acest an va fi de cel mult 50% din cea obtinuta in 2016.

Productia de legume a ajuns anul trecut la 3,3 milioane de tone, in scadere cu 8,1% fata de anul precedent, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In 2016, productia de struguri a scazut cu 7,8%, pana la 737.000 tone, din cauza scaderii randamentului la hectar cu 8,3%. In schimb, productia de fructe din livezi a crescut anul trecut cu 0,4%, la 675.000 de tone, chiar daca suprafata a scazut cu 0,7%.