Subventiile platite cu intarziere de catre stat au facut ca, in prima jumatate a anului 2016, agricultura sa fie unul dintre principalele sectoare economice afectate de insolventa, potrivit unei analize realizate de societatea de practicieni in insolventa CITR, care arata ca afaceri agricole de peste 170 de milioane de euro, cu un total de peste 1.800 de angajati, sunt acum in insolventa.

Comparativ, valoarea activelor societatilor din agricultura cu active imobilizate mai mari de 1 milion de euro care au intrat in insolventa in primul semestru al anului 2015 era de doar 5 milioane de euro si afecta putin peste 100 de angajati. Astfel, valoarea afacerilor din agricultura in insolventa a crescut in prima parte a acestui an cu 3.400% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit CITR, conform News.ro.

In prezent, pe langa societatile a caror insolventa a fost deja declarata, alte noua societati de impact din domeniul agricol au cel putin o cerere de insolventa inregistrata. Acestea au o cifra de afaceri cumulata de peste 50 de milioane de euro si peste 900 de angajati.

”Chiar daca nu au intrat semnificativ mai multe societati agricole mari in insolventa fata de anul trecut, efectul resimtit in economie a crescut considerabil. Analiza CITR arata ca valoarea afacerilor agricole care au intrat in procedura de la inceputul acestui an a crescut de 34 de ori, asta pentru ca au fost declarate insolvente firme mari, cu impact important in economia nationala. Este efectul de domino”, a declarat Andreea Cionca-Anghelof, director in cadrul CITR.

Recent, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Nicolae Horumba, a recunoscut ca autoritatile ”nu si-au tinut promisiunea fata de fermieri” si ca ”platile se misca incet”.

Cele mai importante companii care s-au confruntat cu lipsa lichiditatilor si incearca acum sa se redreseze sunt grupul Interagro, care a marcat puternic sectorul agricol in acest an prin deschiderea procedurii de insolventa, Agrofam Holding SRL din Ialomita, Samavia SRL din Satu Mare si Senator Prodimpex SRL din Vrancea.

”Este si mai important sa ne uitam, insa, la cauzele care genereaza aceasta situati: pe de o parte, lipsa sprijinului prin intarzierea finantarii, pe de alta, incapacitatea sistemului de a face sectorul mai putin dependent de schimbarile climatice sau lipsa de predictibilitate in ceea ce priveste valorificarea produselor”, a adaugat reprezentantul CITR.

Analiza CITR a identificat principalele cauze pentru care companii cu impact major in economia nationala au apelat la procedura insolventei: intarzierile subventiilor, dependenta majora a acestui sector de clima, intarzierea vanzarii produselor fata de momentul efectuarii cheltuielilor de productie, cresterea acestor costuri si scaderea pretului de vanzare pe piata
.
Pe langa aceste cauze, si afacerile agricole se confrunta cu problemele generice ale antreprenorilor din economia autohtona, cum ar fi neincasarea creantelor sau intarzieri in recuperarea lor, lipsa incasarii despagubirilor de la asiguratori, sistarea unor lucrari sau contracte din cauza intrarii in insolventa a partenerilor ori colaboratorilor, dificultati in plata furnizorilor, intarzieri care duc la sistarea livrarilor, litigii judiciare, executari silite sau masuri asiguratorii survenite in urma dificultatii in achitarea furnizorilor, management defectuos, lipsa unei infuzii de capital, grad de indatorare ridicat sau lipsa fondurilor proprii.

CITR este unul dintre cei mai mari jucatori pe piata practicienilor in insolventa din Romania, gestionand pana acum peste 800 de societati in insolventa, in cele noua filiale din tara.

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri