Peste 1.000 de angajati ai fermelor de porci sunt nevoiti sa intre in somaj dupa declansarea epidemiei de pesta porcina africana, a declarat pentru G4Media.ro Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania.

Ladosi mai spune ca cel putin 8 ferme comerciale au fost inchise pana acum si califica reactia autoritatilor drept ”extrem de tardiva si ineficienta”.

Ioan Ladosi a mai spus ca numarul salariatilor trimisi in somaj nu poate fi cunoscut exact pentru ca nu toate fermele afectate sunt membre in Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).

Cate ferme au fost inchise pana acum si cati porci au fost sacrificati?

Cu privire la fermele inchise, ”prima a fost Carniprod Tulcea cu cele 35.000 animale in iulie 2018. Au urmat inca 4 in Tulcea tot in iulie, plus cele 4 din Braila in august”.

Seful Asociatiei a mai spus ca pana acum au fost sacrificati 127.093 porci (76.927 in ferme comerciale si 50166 in gospodariile populatiei).

Care sunt pierderile estimate pentru industrie?

”Extrem de greu de estimat, pentru ca sunt doua aspecte: pierderea legata de porcii eutanasiati, la care se adauga pierderile colaterale (furaje distruse, costurile cu distrugerea in sine – care revin tot fermierului -, costurile dezinfectiei ulterioare etc.)”, a mai spus Ioan Ladosi.

Presedintele Asociatiei a explicat si complexitatea procesului de redeschidere a unei ferme care a fost inchisa din cauza pestei porcine africane: ”Dupa dezinfectie se aduc in ferma cativa porci sanatosi (santinele), care sunt testati frecvent. Daca in urma testelor repetate (de cate ori considera necesar ANSVSA) toate aceste teste sunt negative, ferma se poate repopula. Insa o ferma care se populeaza cu scroafe si vieri va scoate pe piata primul porc de abator tocmai dupa un an”.

Sursa foto: Hunland

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri