In urma parteneriatului romano-chinez semnat in luna noiembrie trei sectoare-cheie din agricultura locala vor avea de castigat incepand cu anul acesta. Astfel, chinezii vor sa cumpere in fiecare an 500.000 de vite, 3 milioane de porci si un numar similar de ovine din Romania. Apare insa intrebarea: va putea oferi China pretul corect pentru aceste animale?

Romania a exportat in intervalul ianuarie-octombrie din 2013 produse agroalimentare in valoare totala de 4,09 mld. euro, in crestere cu 24,6%, arata datele Ministerului Agriculturii. Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul agricol al Romaniei.

Astfel, in primele zece luni din 2013, livrarile de produse agroalimentare catre aceasta destinatie au avut o pondere valorica de 58,1%.

Lucrurile s-ar putea schimba incepand de anul acesta in contextul semnarii unui parteneriat strategic in zona agriculturii intre Romania si China, cea mai mare piata de desfacere din lume. Astfel, chinezii vor sa cumpere in fiecare an din Romania 500.000 de vite, 3 milioane de porci si 3 milioane de ovine.

Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine, sustine ca deschiderea pietei din China este extrem de benefica in conditiile in care va impulsiona comercializarea de animale vii. Din pacate insa numarul de animale disponibile este unul redus.

“Chinezii isi doresc o anumita rasa autohtona – Baltata Romaneasca – in cazul careia numarul total de capete (female si masculi) este de doar 25.000. Un al doilea aspect pozitiv este deschiderea pietei pe lapte praf si produse din lapte”, explica Franc.

Chinezii sunt foarte meticulosi, nu se arunca cu capul in gard, nu pot fi pacaliti

In opinia sa, in urmatorii 2-3 ani parteneriatul romano-chinez ar putea crea un flux de export extrem de important. In prezent, Romania exporta vitei cu o greutate de pana in 200 kg, 70-80% dintre acestia ajungand in tari precum Olanda, Italia, Croatia, respectiv animale pentru sacrificare in Austria, Italia si Ungaria. Efectivul total de bovine nu depaseste insa un milion de capete.

Pretul unei juninci gestante ajunge la 1.500-1.800 de euro.

“2014 este un inceput. Insa cand cererea este mare si pretul creste, trebuie sa profitam de aceasta oportunitate”, mai spune Claudiu Franc.

Pe de alta parte, Gheorghe Caruz, membru al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, sustine ca principala intrebare care apare este disponibilitatea partii chineze de a oferi pretul potrivit pentru carnea de porc.

“Parteneriatul ajuta foarte mult, depinde numai de chinezi daca vor putea plati pretul carnii de porc”, spune Caruz.

Pretul oferit pentru un kilogram de carne ajunge la export la 2 euro, principalii importatori fiind Japonia si Coreea.

Guvernul ar trebui sa acorde agriculturii 6% din PIB, iar zootehnia este motorul agriculturii

In prezent efectivul de porci nu depaseste 2,5 milioane de capete, in timp ce inainte de Revolutie acesta ajungea la 14,5 milioane de capete.

“Strainii au stiut sa ne tina in frau prin aceste restrictii la export. Avem conditii sa ne dezvoltam pana la 25 de milioane de porci intrucat avem cereale”, considera Gheorghe Caruz.

Exporturile autohtone de carne de porc si porci vii au fost afectate de restrictiile impuse Romaniei de Uniunea Europeana pe motivul pestei porcine.

Marcel Andrei

La randul sau, Marcel Andrei (foto), presedintele Sindicatului Crescatorilor de Ovine si Caprine, spune ca Romania poate livra numarul de animale solicitat de partea chineza, insa apar semne de intrebare referitor la disponibilitatea acestora de a oferi pretul potrivit.

“In perioada Pastelui tona de carne de oaie in viu ajunge si la 3.000 de euro, in general fiind comercializata la 2.500-2.600 de euro. Acest parteneriat ne bucura pentru ca va aparea concurenta, apar semne de intrebare cu privire la puterea de cumparare a chinezilor”, declara Andrei.

Potrivit acestuia, in prezent efectivul de ovine si caprine se ridica la 10 milioane de capete la nivel national.

Cei mai mari importatori sunt tarile arabe si in perioada Sarbatorilor de Paste si tari din Uniunea Europeana. Cele mai cautate rase la export sunt cele de carne.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca, saptamana viitoare, Executivul va incepe redactarea unui calendar al implementarii proiectelor de investitii convenite cu Guvernul Chinei in luna noiembrie, cu prilejul summit-ului China - Europa Centrala si de Est.

"Saptamana viitoare incepem sa scriem calendarul pentru proiectele pe care le-am semnat cu investitiile din China, energie, transporturi, IT, agricultura. Deci, a trecut anul nou romanesc, anul nou chinezesc o sa vina acum, repede, dar trebuie ca tot ceea ce am semnat sa si facem", a spus Ponta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri