Comisia Europeana nu a primit deocamdata nicio cerere oficiala din partea Romaniei pentru acordarea unui ajutor financiar suplimentar in contextul crizei de pesta porcina africana (PPA), desi poate solicita inclusiv decontarea a 50-75% din cheltuielile cu despagubirea fermierilor.

Cursdeguvernare.ro a cerut detalii de la Bruxelles, pentru a analiza masurile si eficienta luptei impotriva pestei porcine, care rastoarna, catastrofic, toate calculele pe zootehnia romanesca, aflata dupa 14 ani de embargo asupra carnii de porc.

Raspunsurile oficiale primite il someaza pe contribuabilul roman sa se pregateasca de factura despagubirilor.

Singurii bani europeni ajunsi in Romania pentru epidemia de PPA sunt cei alocati direct de Comisia Europeana, din bugetul special pentru preventia pestei porcine. E vorba de 1,2 milioane euro, alocati in perioada 2015-2018.

Eficienta cheltuirii acestor fonduri este descrisa de statistica europeana: 77% dintre focarele europene de pesta porcina sunt identificate in Romania.

Georges Durdilly este noul...
Citeste si: Georges Durdilly este noul sef al Airbus in Romania

Bani sunt la Bruxelles, dar cineva trebuie sa ceara

"DG SANTE a inceput sa acorde sprijin financiar pentru prevenirea si detectarea anticipata a pestei porcine africane in 2015. De atunci, 1,2 milioane euro au fost alocate in acest scop (726.000 euro numai in anul 2018) Romaniei.

Pana la ora actuala, Comisia nu poate confirma nicio cerere de ajutor financiar suplimentar, in afara de cel mentionat mai sus", a declarat pentru cursdeguvernare.ro Anca Paduraru, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Deficitul extern al Romaniei...
Citeste si: Deficitul extern al Romaniei la 4 luni, cu 40% mai mare decat in 2018

Sursa foto: Hunland/Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »Citeste si
Consilierul prezidential Bogdan Aurescu ajunge la Chisinau