Prezenta virusului pestei porcine africane la doua cadavre de porcine depistate intr-o groapa de gunoi situate la marginea municipiului Sfantu Gheorghe din judetul Covasna a fost confirmata vineri, informeaza Autoritatea Nationala, Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor printr-un comunicat remis Agerpres.

"In urma confirmarii diagnosticului, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (IDSA) - Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit de urgenta. Gospodaria afectata a fost plasata sub supraveghere oficiala, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la dezinfectia exploatatiei si la ecarisarea cadavrelor", se mentioneaza in comunicat.

Din investigatiile preliminare, animalele afectate au fost crescute in gospodaria respectiva timp de aproape un an, fiind furajate de cele mai multe ori cu resturi alimentare, provenite inclusiv din tomberoane si platforme de gunoi. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare.

Cazul se afla in continuare in cercetarea autoritatilor sanitare veterinare judetene si ale organelor de politie, iar investigatiile vor continua si in zilele urmatoare.

"Pentru a preveni raspandirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din judetul Covasna s-a intrunit in sedinta extraordinara si a adoptat planul de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane. In conformitate cu planul de masuri aprobat, s-au stabilit o zona de protectie pe o raza de 3 km si o zona de supraveghere, pe o raza de 10 km in jurul focarului. DSVSA Covasna reia solicitarea facuta catre crescatorii de porcine, ca orice caz de moarte sau imbolnavire al animalelor din gospodarie trebuie adus imediat la cunostinta autoritatilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrele de porci este o fapta deosebit de grava, putand fi sanctionat inclusiv penal", se mai precizeaza in comunicat.

Citeste si:
COVID-19 | Șeful OMS: Noul virus este de 10 ori mai letal decât...
COVID-19 | Șeful OMS: Noul...

ANSVSA reitereaza ca pesta porcina africana nu afecteaza omul, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici si mistretii.

Prezenta virusului PPA in Romania a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

ANSVSA a anuntat ca Romania a primit primele doua transe din grantul de 34,28 milioane de euro, reprezentand contributia financiara a Uniunii Europene (UE) pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA). Astfel, prima transa, in valoare de 10 milioane de euro, a fost virata pe data de 13 decembrie 2018, iar cea de-a doua, de 3,9 milioane de euro, in data de 28 decembrie 2018.

Citeste si:
De la 1 iunie se redeschid terasele. Care sunt regulile stabilite...
De la 1 iunie se redeschid...

Sursa foto: By Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Citește și
Situație gravă: Aproape jumătate din suprafețele cultivate, afectate de secetă
Setari Cookie-uri