ANSVSA: Virusul pestei porcine Africane, confirmat la porcii unei gospodarii din judetul Bihor

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost confirmat vineri seara la porcii dintr-o gospodarie din localitatea Crestur, judetul Bihor, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) - Laboratorul National de Referinta pentru Pesta Porcina Africana a confirmat prezenta virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o gospodarie din localitatea Crestur, judetul Bihor, conform agerpres.ro.

Conform procedurilor, DSVSA Bihor a luat imediat masuri pentru punerea sub supraveghere sanitara veterinara a exploatatiei, au fost impuse restrictii de miscare, s-a efectuat dezinfectia exploatatiei afectate, a spatiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor si a obiectelor potential contaminate.Pentru a preveni raspandirea bolii, au fost sacrificati porcii bolnavi, dar si animalele care au fost in contact cu acestia, realizandu-se ecarisarea cadavrelor", se mentioneaza intr-un comunicat al Autoritatii remis AGERPRES. .

Totodata, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte si sacrificate, respectiv 57 de capete.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor s-a reunit pentru adoptarea planului de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane, precum si pentru adoptarea zonelor de restrictii.

Potrivit sursei citate, ancheta epidemiologica este in desfasurare.

Citeste si:
Focare de pestă porcină africană într-un județ din România
Focare de pestă porcină...

Aceste focare activeaza in Romania din august 2017, insa numarul lor a crescut foarte mult in luna iunie a acestui an, dupa ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate in localitati situate pe bratul Chilia al Dunarii. In iunie, medicii veterinari au sacrificat 1.715 suine din gospodarii private din mai multe localitati din zona de Delta a judetului Tulcea si au inceput eutanasierea a 44.580 de porcine dintr-o exploatatie comerciala situata in apropierea municipiului Tulcea.

Miercuri, 4 iulie, a fost confirmat un nou focar de pesta porcina africana la o crescatorie de porci situata intr-o zona relativ izolata in Insula Mare a Brailei. Crescatoria se afla la 20 de kilometri de cea mai apropiata localitate din judetul Braila si 5 kilometri fata de localitatea Carcaliu din judetul Tulcea, intre acestea fiind bariera naturala Dunarea, Bratul Macin. Joi, 5 iulie, virusul PPA a mai fost confirmat la un porc intr-o gospodarie din localitatea Istria, judetul Constanta.

Autoritatile veterinare reafirma ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.Virusul acestei boli nu se transmite la om.

Pesta Porcina Africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

Citeste si:
STUDIU: COVID ar putea să devină o boală sezonieră, la fel ca răceala
STUDIU: COVID ar putea să...

Sursa foto: By Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri