Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii (BEI) au lansat luni un program comun pentru finantarea de imprumuturi pentru tineri agricultori, in valoare de 1 miliard de euro, potrivit unui comunicat al executivului european, informeaza AFP, preluat de Agerpres.

Acest program, finantat in totalitate de BEI, ar urma sa fie completat de bancile participante in cadrul fiecarui stat membru, ceea ce ar putea majora suma totala disponibila la 2 miliarde de euro.

Putin mai mult de un sfert dintre cererile pentru credit depuse de tinerii agricultori din UE au fost respinse (27%), comparativ cu o rata de 9% pentru agricultori in general, isi exprima regretul Comisia Europeana, preocupata de o reinnoire a generatiilor in agricultura.

Potrivit legislatiei europene, un "tanar agricultor" are mai putin de 40 de ani. Aceasta categorie reprezenta 11% din totalul celor 10,3 milioane de agricultori in 2016, potrivit cifrelor Eurostat, in timp ce 32% aveau peste 65 de ani.

Tinerii agricultori sunt cu precadere rari in Cipru (3,3%), in Portugalia (4,2%) si in Marea Britanie (5,3%), dar sunt mai numerosi in Austria (22,2%), Polonia (20,3%) si Slovacia (19%). In Franta, ei reprezinta 15,6% dintre agricultori.

"Este o problema majora de a le oferi tinerilor agricultori credite pe termen lung cu dobanzi rezonabile", a subliniat Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultura. "Accesul la finantare este crucial si adesea un obstacol pentru tinerii care vor sa imbratiseze aceasta profesie", a afirmat el luni.

Initiativa comuna va viza imprumuturi pe termen de 15 ani, la dobanzi "inferioare celor de pe piata", precizeaza comunicatul.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri