Soia este una dintre cele mai importante culturi din Romania, fiind folosita cu precadere in alimentatie, dar si ca planta furajera pentru animale sau ca materie prima in diferite industrii. De altfel, tara noastra este unul dintre cei mai importanti cultivatori de soia din UE.

Suprafetele cultivate cu soia au crescut de la an la an, asa cum arata un raport al Institutul National de Statistica publicat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. In anul 2018, suprafetele cultivate au ajuns la 167.000 de hectare, iar productia medie a ajuns la 2.754 de kilograme pe hectar.

In Romania exista cateva regiuni favorabile pentru cultura de soia, din care fac parte Campia de Vest, sudul Campiei Romane, partea de vest si sud-vest a Transilvaniei, partea de est a Moldovei si nu numai. In fiecare zona este recomandat semanatu lunui anumit soi pentru a obtine o cultura de soia de calitate, insa exista si alti factori care pot influenta productia.

Pregatirea terenului

Pentru inceput, e bine de stiut ca, in general, soia trebuie cultivata incepand cu a doua decada a lunii aprilie pentru sudul tarii si decada a doua sau a treia a lunii aprilie pentru celelalte zone ale tarii, in functie si de specificul climatic al anului. In anumite zone, soia poate fi cultivata si cultura a doua, dupa recoltatul orzului. In acest caz, existenta sistemului de irigat este esentiala.

In ceea ce priveste pregatirea terenului, trebuie sa se tina cont si de plantele premergatoare. Astfel, lucrarile pot include dezmiristit, arat cu plugul, discuit sau folosirea unui combinator pentru o buna pregatire a patului germinativ inainte de semanat.

Pregatirea semintelor de soia

O alta etapa necesara este bacterizarea sau inocularea semintelor de soia. Acest procedeu ajuta nu doar la sporirea productiei, dar si la economisirea ingrasamintelor cu azot. Concret, procedeul de inoculare presupune folosirea unui produs pe baza de bacterii active, fixatoare de azot, care permite formarea de simbioza intre planta si aceste bacterii, asigurand cantitatea de azot necesara plantelor in mod natural.

In acelasi timp, inocularea creste rezistenta plantei la conditiile climatice nefavorabile, dar si la reducerea nivelului de infestare cu buruieni.

Fertilizarea si irigarea culturii

Ingrasamintele recomandate pentru cultura de soia sunt in genereral cele pe baza de fosfor si potasiu, ingrasaminte care pot fi aplicate sub aratura de baza sau cand se pregateste patul germinativ. Ingrasamintele cu azot se aplica in cazul in care nu s-au inoculat semintele sau daca din anumite motive formarea de nodozitati pe radacina nu a avut loc.

Irigarea este cu atat mai necesara acolo unde exista zone secetoase (sud si sud-vest). Plantele de soia sunt foarte sensibile la lipsa de apa. In lipsa precipitatiilor, irigarea este totodata vitala in perioada cuprinsa de la aparitia primelor flori si pana la umplerea semintelor.

Aplicarea tratamentelor

Trebuie mentionat ca, pe langa buruieni, este necesara bineinteles si combaterea daunatorilor precum acarianul rosu sau molia pastailor de soia. In ceea ce priveste buruienile insa, acestea reprezinta un pericol pentru cultura de soia deoarece planta este sensibila in primele faze de vegetatie si poate fi afectata astfel calitatea culturii.

Pe langa lucrarile mecanice de combatere este recomandata folosirea unui erbicid cu grad ridicat de protectie impotriva buruienilor. Schema de erbicidare poate cuprinde mai multe treceri, imediat dupa semnat cu un erbicid preemergent si dupa rasarirea buruienilor si a plantei de cultura cu un erbicid postemergent.

In concluzie, cultura de soia este, asa cum mentionat de la bun inceput, una profitabila. Totusi, pentru a avea siguranta ca se obtine o cultura de calitate, orice fermier trebuie sa acorde o atentie sporita fiecarei etape in parte, de la cultivare si pana la aplicarea tratamentelor necesare. Protejarea culturii de soia poate aduce astfel profituri semnificative.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri