Agricultorii romani cultiva suprafete cu pomi si arbusti fructiferi din ce in ce mai mici, cu un minus de 8.000 de hectare in 10 ani, o arata statistica oficiala, ceea ce se reflecta si in cantitatea totala de fructe produsa. Cultivam si obtinem prune si mere, in rest productiile sunt foarte mici, sub 100.000 de tone.

Romania cultiva pomi si arbusti fructiferi pe o suprafata de 137.300 de hectare, mare parte din aceasta suprafata fiind acoperita de pruni si meri, respectiv 47% si 40%. Pe langa acestea, suprafete mult mai mici sunt cultivate cu ciresi, visini, caisi, piersici, nuci si arbusti fructiferi.

Daca ne uitam la datele statistice pe care le detine Ministerul Agriculturii observam ca suprafata agricola cultivata cu pomi fructiferi a scazut in ultimii ani cu 8.000 de hectare, de la 145.300 de hectare in anul 2009.

"Pricipalele cauze care au dus la micsorarea suprafetelor de livezi sunt ritmul scazut al investitiilor la nivelul exploatatilor, plantatii abandonate si imbatranite, cu productie scazuta", se arata intr-un raspuns al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), la solicitarea wall-street.ro.

Cate fructe producem in Romania

Cele mai recente date din agricultura arata ca in anul 2018 productia totala de fructe din Romania s-a ridicat la 1,8 milioane de tone, ceea ce ar reprezenta o crestere, daca ne uitam la cifrele de acum 10 ani, in 2009 productia fiind de 1,32 milioane de tone. Insa daca analizam mai multe date observam ca agricultorii romani au inregistrat scaderi ale productiilor de fructe in perioada 2009 -2017 si doar in anul 2018, datorita conditiilor climatice favorabile, s-a inregistrat o crestere fata de anul anterior.

Daca ne uitam si la productiile care in 2018 nu au depasit 100.000 de tone, gasim culturile de cirese si visine - 90.800 de tone, pere - 60.400 de tone, nuci - 56.000 de tone, caise si zarzare - 35.700 de tone, capsuni - 26.100 de tone si piersici - 22.200

Evolutia suprafetelor si a productiei de fructe

Cultura Specificare

Unitate

de masura

2009 2016 2017 2018
Total Suprafata hectare 145.000 137.500 139.000 137.300
Total Cantitate tone 1,32 mil. 1,24 mil. 1.06 mil. 1,83 mil.
Mar Suprafata hectare 52.600 55.500 55.600 57.100
Mar Cantitate tone 517.500 467.200 348.600 643.900
Prun Suprafata hectare 74.600 65.100 66.700 69.600
Prun Cantitate tone 533.700 512.900 444.900 842.100

In prezent, in sectorul fructe si legume sunt recunoscute 23 organizatii de producatori, (recunoscute in baza Regulamentului (CE) nr. 1308/2013 ) din care 11 au recunoastere pentru fructe proaspete si fructe destinate prelucrarii. Organizatiile de producatori care comercializeaza fructe se regasesc in noua judete si au o capacitate totala de depozitare de circa 20.500 de tone.

Cum sunt sprijiniti producatorii din sectorul pomicol

Producatorii de fructe primesc o serie de subventii financiare sub forma de plati directe din Fondul European pentru Garantarea Agriculturii (FEGA), intre care se numara schema de plata unica pe suprafata, plata pentru tinerii fermieri, care nu depasesc 40 de ani, sprijinul acordat organizatiior de producatori. De asemenea, producatorii de fructe isi pot valorifica productia si prin Programul Fructe in scoli al Romaniei, prin care cantitatile de fructe necesare sunt achizitionate prin proceduri de achizitie publica la initiativa consiliilor locale sau judetene, dupa caz.

De asemenea, de la stat, acestia pot primi ajutoare financiare pentru motorina utilizata. In 2019, se acorda 1,73 lei per litru de motorina utilizata in efectuarea lucrarilor mecanizate, iar cantitatea pentru care se acorda sprijinul la livezi este de 130 litri/ha.

Citeste si:
Coreenii vor sa constuiasca autostrazi si spitale in Romania
Ambasadorul Coreei de Sud:...

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »



Citeste si
Romanul plateste de doua-trei ori mai mult pentru legumele din piata