Romania isi va pastra primul loc in Uniunea Europeana si in acest an la productiile de porumb si floarea soarelui, in conditiile in care suprafetele insamantate au fost mai mari decat in 2018, sustine ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

"In privinta culturilor de toamna, acum suntem in plin proces de recoltare la floarea soarelui si la porumb. Pana la aceasta data (1 octombrie - n. r.) am recoltat 53% din suprafata insamantata cu porumb, iar la floarea soarelui ne apropiem de final - avem aproape 97%. La sfecla de zahar suntem la inceput, am recoltat doar 16%, la cartofi am ajuns la 87% din suprafata, la struguri de masa la 68%, iar la strugurii pentru vin la 64%. Pana nu se introduc in magazie toate aceste productii nu facem estimari", a declarat ministrul Petre Daea, potrivit Agerpres.

In 2019, suprafata insamantata cu porumb depaseste 2,65 milioane hectare, iar cea cu floarea soarelui 1,16 milioane hectare, in crestere fata de anul trecut cand terenurile cultivate cu porumb au ocupat 2,41 milioane hectare, iar cele cu floarea soarelui 1,01 milioane hectare.

Cresterea suprafetelor cultivate cu aceste doua culturi s-a datorat pierderii suprafetelor cultivate cu rapita din cauza secetei, iar terenurile respective au fost insamantate fie cu floarea soarelui, fie cu porumb, a explicat Petre Daea.

In acest context, seful de la Agricultura a anuntat ca si anul acesta Romania isi va pastra primul loc in UE la productiile de porumb si de floarea soarelui.

"Pot sa va spun ca la floarea soarelui si porumb, din perspectiva noastra, ne vom pastra primul loc si anul acesta in Uniunea Europeana, mai ales ca au fost suprafete mai mari si se va vedea la productia totala", a subliniat Daea.

Intrebat despre recolta de porumb obtinuta anul trecut, de peste 18 milioane de tone, pentru care Comisia Europeana (CE) a cerut Romaniei sa-si revizuiasca cifrele, raspunsul ministrului Agriculturii a venit prompt: "Noi nu am revizuit nimic".

"Acolo a fost o scapare de informatii data de o persoana care lucreaza in Romania, nu-i dau numele, dar am facut o adresa sa ne explice de unde a luat aceste productii si ce a stat la baza calculelor pe care le-a prezentat. Noi nu am revizuit nimic. Noi nu comunicam la UE, comunica Institutul National de Statistica si nu poti sa pui la indoiala datele respective, datele puse la dispozitie de institutiile statului luate pe baza de semnatura de la producatori. Acolo era vorba de o estimare, deci nu avem ce mai discuta pe aceasta tema. Ea a fost pregatita de niste oameni care vad cu alte dioptrii realizarile din Romania. Eu ma folosesc de ochi fara ajutor din afara si de datele pe care le dau fermieri cand consemneaza pe proprie semnatura ce productii au fost realizate", a comentat ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, Romania a intrat in UE in anul 2007, "un an greu", cu 3 milioane de tone grau, iar daca raportarea se face la urmatorul an, 2008, cu 7,1 milioane tone, insa, in ultimii trei ani, recolta a depasit 10 milioane de tone, "ceea ce demonstreaza o constanta a realizarii productiei, validand astfel capacitatea tehnologica a fermierilor".

"Va mai dau niste cifre: daca in 2007 realizam, in Romania, la cereale paioase (orz, grau, secara si orzoaica de toamna si de primavara) 4 milioane de tone, in 2008 aproape 9 milioane de tone, din 2017 si pana in 2019 in fiecare an am depasit 12 milioane de tone. In aceste conditii, estimez ca productia totala de cereale boabe va fi anul acesta in jur de 30 de milioane de tone. Ne inscriem cu o productie apropiata celei de anul trecut, care a fost varful, de 31 de milioane de tone. In 2007, am avut o productie totala de 7,8 milioane de tone de cereale boabe, iar dupa 10 ani, in 2017, de peste 27 de milioane de tone, in 2018 - 31 de milioane de tone - si in acest an, dupa cum spuneam, aproximativ 30 de milioane de tone. La plante uleioase (floarea soarelui, soia si rapita) in 2007 faceam un milion de tone, in 2008 - 1,94 milioane de tone, in 2017 - 4,9 milioane de tone, in 2018 - 5,1 milioane de tone, iar in 2019, pentru ca am intors rapita, productia va fi mai mica fata de anul trecut, respectiv de 4,1 milioane de tone, dar de patru ori mai mare decat in anul 2007", a precizat seful de la Agricultura.

Intrebat la cat estimeaza valoarea productiei agricole in anul 2019, Daea a raspuns: "Vom vedea la sfarsitul recoltarii, in orice caz va fi apropiata de anul trecut, pentru ca preturile sunt asemanatoare".

Pretul cerealelor a oscilat in campanie, dar acolo unde fermierii si-au facut contracte din timp s-a obtinut un pret bun

Potrivit datelor semidefinitive anuntate la finele lunii iulie de Institutul National de Statistica (INS), valoarea productiei agricole in anul 2018 a crescut cu 7,2% comparativ cu anul precedent, totalizand 86,34 miliarde de lei.

Productia vegetala si serviciile agricole au crescut in 2018 cu 11,5% si, respectiv, cu 16,9%, in timp ce productia animala a scazut cu 2,6%. Astfel, valoarea productiei vegetale a depasit 61,21 miliarde de lei, cea animala - 23,9 miliarde de lei, iar ramura serviciilor agricole - 1,22 miliarde de lei. Datele definitive pentru 2018 vor fi anuntate de INS in data de 15 octombrie 2019.

In 2017, valoarea productiei agricole s-a situat la 78,49 miliarde de lei, cu 12,5% mai mare decat in 2016. Productia vegetala a urcat cu 19,5% fata de anul anterior, in timp ce productia animala s-a diminuat cu 0,4%. In ceea ce priveste valoarea serviciilor agricole, aceasta a fost, in general, nesemnificativa, in anul 2017 contribuind cu numai 1,2% la valoarea productiei ramurii agricole la nivel national, arata datele INS.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri