Structura fermelor care beneficiaza de subventii a inregistrat schimbari substantiale, in perioada 2016-2019, in conditiile in care numarul fermierilor tineri, sub 40 de ani, a crescut cu 24%, iar suprafata agricola exploatata de acestia cu 28%, a declarat, miercuri, ministrul demis al Agriculturii, Petre Daea.

"Numarul de beneficiari ai subventiilor a scazut de la un an la altul, un proces natural si ca raspuns la politica noastra care isi are sorgintea in Politica Agricola Comuna, dar a crescut suprafata si a crescut generata de doi factori. Primul a fost acela de a cultiva pamantul tarii, iar cel de-al doilea, interesul fermierilor de se cupla la aceste mecanism de sustinere pe unitatea de suprafata. Astfel, in perioada 2016-2019 au fost inregistrate schimbari substantiale in structura fermelor care beneficiaza de subventii. A crescut cu 24% numarul fermierilor tineri, sub 40 de ani. E firesc, natural, necesar pentru tara. Evident a crescut si suprafata agricola exploatata de fermieri cu varste sub 40 de ani si a crescut intr-un ritm mai pronuntat decat numarul, respectiv cu 28%, dar cum era firesc, natural, obiectiv si important pentru tara sa scada si numarul fermierilor cu varsta de peste 60 de ani. Aceasta a scazut cu 17% si a scazut cu 10% numarul suprafetelor agricole pe care le lucreaza fermierii care au peste 60 de ani. E un lucru bun, e o dinamica pozitiva, este un raspuns pozitiv la politicile pe care le-am instalat in Romania", a precizat Petre Daea in conferinta de bilant, potrivit Agerpres.

El sustine ca in perioada mentionata a avut loc si o concentrare a suprafetelor detinute de fermierii sub 50 de ani si o reducere a suprafetelor lucrate de fermierii de peste 70 de ani, ceea ce arata "un curs pozitiv pe care l-a luat agricultura Tarii Romanesti".

"Este un curs pozitiv pe care l-a luat agricultura Tarii Romanesti si un contur al realitatii, avand in vedere faptul ca toate aceste date le avem la APIA, unde prin vointa proprie sunt documente inregistrate cu nume si prenume, cu anul nasterii, cu suprafetele pe care le solicita, intr-un cuvant: date exacte si luate pe baza de semnatura de la fiecare fermier din Romania. Si se observa ca are loc o concentrare a suprafetelor detinute de fermierii sub 50 de ani si o reducere a suprafetelor fermierilor de peste 70 de ani. Un lucru bun pentru tara, care va continua si trebuie sa continue", a mentionat Petre Daea.

Conform datelor MADR, fermierii romani cu varste intre 30 si 40 de ani detineau 1.275.743 hectare in 2016, iar in 2019 acestia lucreaza o suprafata de 1.533.337 hectare, in timp ce fermierii de peste 70 de ani exploateaza numai 890.199 hectare in acest an, fata de 1.032.025 hectare in 2016. Fermierii cu varste intre 40 si 50 de ani lucreaza in prezent peste 2.345.535 hectare, iar cei intre 50 si 60 de ani 2.051.393 hectare.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri