Cultura de floarea-soarelui poate fi compromisă de numeroase boli care afectează producția atât calitativ, cât și cantitativ. În condiții favorabile, aceste boli pot avea un efect devastator, mai ales dacă nu sunt aplicate la timp tratamentele necesare cu fungicide.

Cele mai multe boli care afectează planta de floarea-soarelui atacă frunzele și tulpina, iar procesul de creștere este oprit. Din acest motiv, este important să știi cum să identifici semnele unui atac, dar și când să administrezi tratamentele pentru a combate aceste boli.

Putregaiul alb

Putregaiul alb atacă cu precădere tulpina și calatidiul florii-soarelui. Odată afectată, tulpina plantei se brunifică și este acoperită cu un strat pâslos și alb. Pe partea inferioară a calatidiilor apare o pigmentare brună, iar pe partea superioară va apărea un miceliu alb, care va începe să formeze scleroți negri, scleroți ce sunt prezenți și în interiorul tulpinii.

Această boală pune în pericol întreaga cultură, deoarece poate afecta planta în întregime, indiferent de faza de dezvoltare. De asemenea, boala se transmite de la un an la altul. Atunci când planta ajunge la 90-100 cm înălțime, la bază se va forma mucegaiul, iar planta va ofili în totalitate.

Mana

Mana reprezintă una dintre cele mai frecvente boli întâlnite la cultura de floarea-soarelui, fiind cauzată de ciuperca Plasmopara halstedii. Aceasta are o capacitate ridicată de a se adapta și de a se multiplica, fiind dificil de combătut.

Semnele atacului pot fi recunoscute prin apariția unor pete pe frunze și a unui puf de culoare alb-crem pe părțile inferioare ale frunzelor. Plantele sunt afectate prin infecția sistemică și de fenomenul de piticire, iar plantele nu mai produc semințe. Boala se poate transmite și prin sporii purtați de vânt către restul culturii de floarea-soarelui, pe distanțe de câțiva kilometri.

Putregaiul cenușiu

Această boală poate fi recunoscută prin apariția unor pete brune pe plantele de floarea-soarelui. Ciuperca parazitează interiorul calatidiului plantei, iar țesutul afectat se înmoaie și putrezește. Semințele își pierd luciul, sunt acoperite de pete la exterior și cad cu ușurință.

Boala se transmite atât prin resturile vegetale infectate, cât și prin semințe infectate. Sporii pot fi purtați de vânt sau de picăturile de ploaie. Este important de menționat că semințele afectate capătă un gust amar și își pierd capacitatea de germinație.

Alternarioza

Alternarioza este o boală care atacă cu precădere frunzele, în special țesuturile localizate între nervuri. Odată afectată, pe frunzele plantei de floarea-soarelui vor apărea pete maronii-negre. Aceste pete pot să apară și pe calatidii și tulpini. Petele apar mai întâi pe marginile frunzelor, de unde se vor extinde către interior.

Petele care apar pe tulpini sunt negre și, treptat, își vor mări dimensiunile și se vor uni între ele. Pe calatidii apar pete decolorate, care devin apoi brun-negricioase. Boala se transmite prin resturi vegetale infectate de ciupercă. De asemenea, ciuperca poate supraviețui și pe timpul iernii.

Metode de combatere

Cel mai eficient mod pentru a combate bolile care pot afecta cultura de floarea soarelui este combinarea metodelor agrofitotehnice și aplicarea tratamentelor chimice necesare. Astfel, este recomandat să se facă rotația culturii în mod corespunzător, aplicarea îngrășămintelor într-un mod echilibrat, îndepărtarea resturilor vegetale de pe sol, dar și asigurarea unei densități optime a plantelor. Totodată, unii hibrizi de floarea-soarelui au rezistență sporită la anumiți patogeni și sunt recomandați pentru înființarea unei culturi în situații de presiune de infecție.

Pe lângă metodele menționate mai sus este necesară și aplicarea unor tratamente cu fungicid, care vor proteja plantele împotriva efectelor devastatoare ale bolilor. Este recomandată aplicarea de tratamente la sămânță, în special pentru a preveni mana și alte boli care se transmit prin aceasta. Poți opta pentru un pachet promotional, care cuprinde hibrizi de înaltă performanță și fungicide, pentru a oferi protecție ridicată culturii de floarea-soarelui.

Tratamentele pot fi aplicate preventiv, pentru a împiedica apariția infecțiilor, dar și până la apariția simptomelor bolii. În general, schema de aplicare cuprinde două etape de tratamente în perioada de vegetație.

Folosirea tratamentelor corespunzătoare, cu spectru larg de acțiune și protecție îndelungată te ajută să protejezi cultura de floarea-soarelui împotriva principalelor boli. Astfel, vei putea obține o recoltă sporită și de calitate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri