9 Mai 2020

Aproape un milion de hectare sunt afectate de secetă în România



Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că din primele evaluări există aproape un milion de hectare de culturi afectate de secetă în România, iar unii fermieri se gândesc să reînsămânţeze pentru a-şi diminua pierderile.

"Toţi cei care vor suferi pierderi datorită secetei o să fie despăgubiţi. Nu au mai fost despăgubiţi de multă vreme pentru aceste pierderi provocate de secetă. Din păcate, din cele 2,9 milioane de hectare care au fost însămânţate în toamnă cu grâu, secară, cereale şi rapiţă, până acum, din datele parţiale pe care le avem, se pare că aproape un milion de hectare sunt afectate într-o anumită măsură, de peste 50% grad de afectare", a precizat Oros.

El a explicat că pe teren se deplasează echipe ale ministerului care verifică situaţia, iar la finalul lunii va exista o evaluare pentru a şti ce sume trebuie plătite.

"Vom avea spre finalul lunii o evaluare, să ştim ce sume vor trebui alocate ca să fie despăgubiţi. (...) Din fericire, în ultimele zile a plouat, în următoarele săptămâni va ploua. Fermierii care sunt afectaţi şi culturile care au fost semănate în toamnă, culturile de păioase au fost afectate, se gândesc acum să reînsămânţeze cu culturi care în această perioadă se însămânţează, în general floarea soarelui şi porumb, ca să mai diminueze din pierderi. Noi le-am promis că o să îi despăgubim anul acesta şi vom veni cu alte forme de sprijin ca să treacă mai uşor peste aceste pierderi", a spus Oros.

Citește și: MADR: 16,7 milioane de euro pentru investiţii în combaterea pestei porcine africane şi refacerea potenţialului agricol

Ministrul Adrian Oros efectuează sâmbătă mai multe vizite la societăţi din judeţul Satu Mare pentru a afla modul în care acestea au fost afectate de pandemie.

Ministrul Agriculturii despre creșterea prețurilor: Nu vreau să alertez populația

Adrian Oros a mai declarat că o posibilă creştere a preţurilor depinde de foarte multe lucruri atât pe plan intern cât şi mondial şi că nu vrea să alerteze populaţia.

"Nu vreau să alertez cetăţenii, populaţia. Acest lucru va depinde de foarte multe lucruri, de evoluţia, de durata evoluţiei pandemiei, de ceea ce se întâmplă şi la nivel european, şi la nivel mondial în industria alimentară şi de agricultură, depinde de foarte mulţi factori. Au fost afectate la începutul crizei anumite domenii de activitate, din fericire în agricultură şi industria alimentară încă nu s-au înregistrat pierderi foarte mari, mă refer în general, nu punctual, pentru că unii agenţi economici sau fermieri au înregistrat pierderi, acum facem această evaluare pentru a putea să îi sprijinim", a declarat Oros, la Satu Mare.

Citește și: APIA: Ajutor de la Comisia Europeană pentru depozitarea privată a cărnii de bovină, capră şi oaie, unt, lapte praf şi brânzeturi



Citeste si