Asigurarea forței de muncă reprezintă o dificultate majoră pentru companiile din agricultură. Deși munca în acest sector a fost mult ușurată de introducerea noilor tehnologii, angajatorii au probleme în a găsi oameni cu care să își desfășoare activitățile, din cauza ofertelor mai bune venite de la angajatorii din domeniul construcțiilor, dar mai ales din străinătate.

”Niciodată nu a existat o politică coerentă în a consolida și asigura în permanență nevoia de forță de muncă în sectorul agricol. Întreaga impozitare pentru forța de muncă în România este excesivă, inclusiv pentru angajarea zilierilor. Suntem, cred, pe primul loc la impozitarea muncii. Cred că proprietatea este mult subimpozitată și munca este supraimpozitată”, a declarat Claudiu Necșulescu, proprietarul producătorului de vin Jidvei, în cadrul conferinței online ”Agricultura Viitorului: Tehnolgii și soluții noi, alimentație mai sănătoasă”.

El a arătat că o soluție pentru a-i reține pentru muncitori în România este să scadă aceste taxe.

Dacă vrem într-adevăr să ținem românii acasă și să nu mai fim nevoiți să aducem vietameni sau filipinezi ar trebui să gândim o politică sănătoasă din punct de vedere a impozitării muncii.

Concurență neloială cu sectorul construcțiilor

Claudiu Necșulescu a arătat că sectorul agricol ar avea mult de câștigat dacă ar obține facilități fiscale în impozitarea muncii.

”Acea facilitate afectată sectorului construcții a fost o lovitură pentru sectorul agricol, pentru că și în agricultură lucrăm tot cu forță de muncă necalificată, ca și angajatorii din sectorul construcții, adică avem același bazin de forță de muncă”, a arătat proprietarul Jidvei.

Guvernul a introdus anterior o serie de facilități pentru sectorul construcțiilor. Astfel, salariul minim pentru sectorul construcțiilor din anul 2020 a fost ridicat la 3.000 lei brut și au fost acordate reduceri de taxe pe salarii.

”Facilitățile create în construcții cu siguranță au generat o migrație a forței de muncă din agricultură spre construcții. Dacă nu facem ceva din punct de vedere a impozitării muncii nu vom putea opri acest fenomen al migrației românilor”, a adăugat Necșulescu.

Claudiu Necșulescu a mai spus că producătorii agricoli au nevoie de sprijin al autorităților, concretizat prin programe și proiecte coerente pentru reținerea românilor în România.

Paradoxul este că avem un deficit de forță de muncă, însă foarte mulți români migrează afară pentru sparanghel, căpșuni și alte culturi.

”Poate nici noi nu am reușit întotdeauna să comunicăm bine, să apreciem forța de muncă la adevărata valoare, dar cred, în ultimii ani, mediul privat din sectorul agricol a înțeles că fără oameni nu se poate, indiferent cât investim în echipamente și tehnologii”, a menționat proprietarul Jidvei.

”Oamenii întreabă de ce primesc la jumătate față de cât scrie în cărțile de muncă

Și Nicolae Sitaru, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România, a vorbit despre dificultatea menținerii numărului de oameni necesari derulării activităților. Și asta, în ciuda faptului că munca în agricultură a fost ușurată de tehnologii.

Porumbul nu se mai cultivă ca în trecut, sunt tehnologii de cultură foarte avansate. Cel mai greu este să îți asiguri, în anumite perioade, forța de muncă necesară. Dacă ai activitate continuă și ai avut grijă să îți respecți colaboratorii și să îi mulțumești cu retribuțiile corespunzătoare cred că nu sunt foarte mari probleme. Foarte dificil este însă cu forța de muncă sezonieră”, a menționat Sitaru.

Sunt de acord că impozitarea forței de muncă este excesivă. Eu, față de salariile nete pe care le plătesc oamenilor, mai plătesc încă aproximativ 80% din salariile respective (la stat - n.red), ceea ce este foarte mult. Oamenii întreabă de ce primesc la jumătate față de cât scrie în cărțile de muncă.

Și el a reiterat nevoia acordării unor facilități în ceea ce privește munca în sectorul agricol.

Noi am cerut Guvernului să fie și în agricultură similar cu construcțiile, ca să nu ne mai plece oamenii, să se reducă impozitele și să plătim mai mult angajaților.

Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică arată că în România circa 125.000 de persoane lucrau în 2018 în agricultură, silvicultură și pescuit, însă este cunoscut faptul că mulți români obțin venituri din acest sector muncind în gospodăria proprie.

Conferința ”Agricultura Viitorului: Tehnologii și soluții noi, alimentație mai sănătoasă” a avut ca direcție strategică abordarea subiectelor fierbinți din sectorul agricol, a temelor de interes atât pentru micul fermier, cât și pentru giganții din industrie. Evenimentul a fost susținut de CEC Bank, Carrefour România și Jidvei.

Foto Nicolae Sitaru: Agerpres Foto

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri