Guvernul Orban a publicat măsurile pentru redresarea economică, iar domeniul agricol are alocați bani pentru construcția depozitelor de comercializare, infrastructura de irigații, iar tinerii fermieri pot beneficia de terenuri agricole concesionate de la stat.

Măsurile pentru sprijinire a agriculturii, anunțate în documentul „Reclădim România. Planul național de investiții și relansare economică”:

 • Finanțarea depozitelor de comercializare a produselor agricole. Obiectivul este de a construi 8 depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea și comercializarea produselor agricole locale. Valoarea investiției: 120 mil. euro.
 • Granturi pentru achiziția de echipamente pentru irigații. Achiziția de kit-uri pentru irigații - 6000 euro/beneficiar. Buget: 48 mil. euro.
 • Granturi de finanțare pentru antreprenoriat rural. Obiectiv: sprijinirea directă a activităților de procesare și de distribuție a produselor agricole obținute de micii producători; Valoare grant:40.000 euro/2 locuri de muncă create până la 100.000 euro/5 locuri de muncă create; Buget: 200 mil. euro.
 • Instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat. Bugetul estimativ este de 42 milioane euro (20 milioane euro alocare distinctă pentru tinerii din afara granițelor în scopul reîntoarcerii în țară a celor cu experiență și formare în domeniul agricol). Pentru prima dată, beneficiarii pot accesa facilitatea concesionării de terenuri cu destinație agricolă, libere de contract cu suprafață de maxim 50 de ha, aparținând domeniului public sau privat al statului.

Infrastructura agricolă de irigații:

 • Reabilitarea infrastructurii de irigații. Investiții în reabilitarea a 138 amenajări de irigații, ce deservesc o suprafață de aprox. 2.4 milioane ha. Valoarea lucrărilor de investiții în infrastructura de irigații: 3.4 miliarde euro
 • Construirea Canalului Siret-Bărăgan prin reluarea procesului investițional pentru tronsoanele 1-3 din cadrul etapei I.
  • Etapa I - aprox. 50 km până la limita sudică a județului Vrancea - pentru această etapă studiile și proiectarea sunt finalizate, iar execuția poate fi reluată; Pentru etapa I de execuție, costurile totale sunt estimate la 83,67 milioane euro.
  • Etapa a II-a - aprox. 140 km pe teritoriul județelor Brăila, Buzău și Ialomița până la debușarea în acumularea Dridu - pentru această etapă sunt necesare studiile de fezabilitate și proiectarea.
 • Reabilitarea infrastructurii de desecare-drenaj. Investiții în reabilitarea a 443 amenajări de desecare-drenaj, care deservesc o suprafață de 2.838.674ha. Valoarea lucrărilor de investiții in amenajari de desecare: 1,1 miliarde euro
 • Amenajări de combatere a eroziunii solului. Investiții în reabilitarea a 220 amenajări de combaterea eroziunii solului, care deservesc o suprafața de 500 000 ha. Valoarea estimativa a lucrărilor de combatere a eroziunii solului: 500 milioane euro

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Setari Cookie-uri