"De miercuri vor fi disponibile aplicatiile care se pot depune pe site-urile Agentiei pentru Investitii Rurale. Una dintre masuri este cea care furnizeaza sprijin pentru activitati neagricole in zonele rurale, cu o alocare de 44 de milioane de euro, masura care se refera la investitiile noi care se pot face in agricultura si care pot aduce celor interesati investitii in agricultura de pana la 70.000 de euro, 100%nerambursabili, pentru activitatile non-agricole. A doua masura este masura 6.4, Investitii in crearea si dezvoltarea neagricola, de aceasta data pentru intreprinderile existente in mediul rural, cu o finantare care poate ajunge pana la 200.000 de euro, valoarea nerambursabila putand ajunge pana la 90%. Cea mai importanta masura se refera la masura 4.3, Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice. Mai exact litera a, irigatii. Practic, alocarea totala pe care o avem pe Programul National de Dezvoltare Rurala din 2014 pana in 2020 este de 435 de milioane de euro, cu o contributie europeana de 370 de milioane de euro, la care se adauga contributia de la bugetul de stat", a spus Constantin, conform Mediafax.

Potrivit ministrului, aceste sume se adauga la un program de irigatii pe care ministerul de resort l-a inceput acum doi ani de zile, in valoare de 119 milioane de euro. "Dupa ce vom reusi sa facem implementarea acestor sume, practic vorbim de infrastructura de irigatii reabilitata in peste 314.000 de hectare la nivel national. Dupa implementarea fazei a doua, prin deschiderea fondurilor pe perioada 2014-2020, vizam reabilitarea a inca 430.000 de hectare, ajungand sa acoperim toata infrastructura secundara pe care o avem pe zona de irigatii", a completat Constantin, care a mentionat ca in urma deschiderii celor 10 masuri din PNDR de pana acum, 884 de milioane de euro vor fi disponibile pentru investitii in agricultura.

Daniel Constantin a afirmat ca in perioada septembrie-octombrie Romania va primi un raspuns in ceea ce priveste proiectele depuse pentru Planul Juncker. "Asteptam cu nerabdare rezultatul pe care il vom avea ca urmare a aplicarii unui program pentru Planul Juncker, inteleg ca rezultatele vor fi undeva prin septembrie-octombrie. Daca vom avea succes, atunci vom trece si la reabilitarea infrastructurii primare de irigatii. Suntem pe cale de a rezolva infrastructura secundara, 700 si ceva de mii de hectare vor fi gata. Pe Planul Juncker, daca proiectul nostru nu este aprobat, avem trei variante: parteneriatul public-privat, eventuale imprumuturi pe care le-ar face statul, pe care nu vreau sa o iau in considerare, iar cea de-a treia varianta se refera la un proiect de lege pe care il avem in Parlament, prin care sa se aloce un buget mai mare pentru irigatii pe infrastructura principala", a subliniat Constantin.

Sursa foto: Irigatii/Shutterstock.com