Hidroelectrica va dispune de un buget de investitii de peste 800 milioane de euro pana in 2020 pentru lucrari de modernizare si retehnologizare la centralele care se afla in prezent in exploatare, conform Proiectului Strategiei Energetice a Romaniei 2018 - 2030, cu perspectiva anului 2050.

De asemenea, investitiile necesare pentru finalizarea pana in anul 2030 a amenajarilor hidroenergetice cu folosinta complexa, optimizate conform cerintelor actuale, se ridica la circa 2,5 miliarde euro. Acestea vor fi asigurate atat de Hidroelectrica, cat si de alte companii si autoritati beneficiare ale acestor folosinte complexe, scrie Agerpres.

Astfel, in anul 2030, puterea totala instalata in centralele hidroelectrice din Romania va ajunge la 7.490 MW, fata de 6.741 MW in anul 2018. Urmare a acestei cresteri de capacitate instalata, in anul 2030, productia de energie electrica in hidrocentrale va creste de la 16,55 TWh in anul 2018, pana la valoarea de 17,60 TWh.

"Strategia prevede o crestere usoara a capacitatii hidroenergetice prin finalizarea proiectelor aflate in curs de realizare. Rolul esential jucat de hidroenergie pe piata de echilibrare va trebui intarit prin realizarea la timp a lucrarilor de mentenanta si retehnologizare. Capacitatile hidroelectrice pot asigura servicii tehnologice de sistem (STS), cu variatii ale productiei instantanee de pana la 4.500 MW in 24 de ore", se mentioneaza in proiect.

Conform acestuia, tinand cont de faptul ca amplasamentele cele mai favorabile din punct de vedere hidroenergetic au fost deja amenajate, noile proiecte vor avea indicatori de rentabilitate a investitiilor mai redusi si vor trebui sa fie dezvoltate pentru a asigura si alte beneficii decat energia (exemplu prevenirea viiturilor, alimentarea cu apa, irigatii etc).

Proiectul de strategie mentioneaza ca evolutia sectorului hidroenergetic pentru perioada 2018 - 2030 se va realiza in urmatoarele coordonate: armonizarea cu politicile europene privind protectia mediului; planificarea integrata a valorificarii resurselor de apa si reluarea implicarii financiare a statului in proiectele hidroenergetice cu folosinte complexe; investitii noi si modernizarea centralelor existente; mentinerea unui grad ridicat de siguranta in exploatare.

Totodata, documentul semnaleaza ca amenajarile hidroenergetice cu folosinte complexe sunt proiecte care produc efecte la nivel local si regional, iar realizarea si exploatarea acestor amenajari, care in afara de energia electrica aduc si alte beneficii sociale, va fi sustinuta in continuare, pana in anul 2030.

In acest sens, in perioada 2018 - 2025, vor fi promovate o serie de politici de dezvoltare economica prin care sa se asigure: simplificarea procedurilor de asociere intre companiile cu capital de stat, autoritatile publice locale si investitorii privati care doresc sa dezvolte sau sa finalizeze proiecte hidroenergetice cu folosinte complexe; participarea statului la investitii prin alocari bugetare, pentru acele obiecte ale schemelor de amenajare care in final se vor regasi in domeniul public al statului; stabilirea unui regim fiscal special precum si taxarea diferentiata in ceea ce priveste utilizarea apei; suportarea costurilor serviciilor asigurate de amenajarile hidroenergetice cu folosinte complexe de catre beneficiarii reali ai acestora prin contributii la costurile de intretinere si operare a acestor amenajari.

Sursa foto: Maxim Burkovskiy / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri